Most éppen nem lőnek Szíriában

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Humanitárius célú fegyverszünetet léptetett életbe Aleppónál az orosz és a szíriai haderő, hogy a fegyvernyugvás ideje alatt a polgári lakosok és a kormányellenes fegyveresek elhagyhassák a város keleti negyedeit – közölte csütörtök reggel az orosz állami Rosszija24 hírtelevízió.


A városból való távozáshoz nyolc folyosót nyitottak meg, közülük kettőt a fegyveresek számára. Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy nemzetközi szervezetek kérésére a közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett egyoldalú „humanitárius szünetet” az eredeti tervhez képest három órával, vagyis 18 óráig meghosszabbítják.

Az orosz és a szíriai légierő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentése szerint kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását.

A Szana szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a civilek és a fegyvereiket hátrahagyó harcosok már az éj leple alatt megkezdték a távozást a kormányerők által ostromlott keleti városrészből, ám ezt egyes negyedekben a „terroristák” igyekeznek megakadályozni. A betegeket és a sebesülteket a hivatalos híradás szerint katonák és a szíriai vörös félhold segélyszervezet önkéntesei látják el és kísérik biztonságos helyre.