Most éppen „az akác elleni támadások elhárításán” dolgozik a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Magyarország akácnagyhatalom, és törekedni kell arra, hogy ez a jövőben is így legyen, a legfontosabb pedig az, hogy elhárítsuk az akác elleni támadásokat – mondta a földművelésügyi miniszter a második országos akácnap alkalmából tartott szombati sajtótájékoztatón Túrkevén.


Fazekas Sándor elmondta: a magyar akác, az akácvirágzás és az akácméz hungarikum, a magyarság, az alföldi, a vidéki táj elválaszthatatlan része, kiváló magyar fa. Hozzátette: az akácméz egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. Kitért arra, hogy az Alföldnek vannak olyan részei, ahol más fafajták nem is telepíthetőek vagy nem maradnak meg.


Túrkevén nincs erdő, de a fasorokban megjelent az akácfa, amely képes nagyon szép mézelő területet biztosítani, ami a túrkevei emberek számára is „jótétemény” – fogalmazott. A földművelésügyi miniszter felhívta a figyelmet az akácfa telepítésének, ültetésének fontosságára. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon.


Akác: a kormány „offenzívában van”


„Védekezésből offenzívára váltottunk” – fogalmazott, utalva arra, hogy míg tavaly a legfontosabb feladat az akác elleni támadások elhárítása volt, a következő időszakban már a faiparban történő hasznosítás lehetőségeit igyekeznek minél jobban kihasználni, amihez minél több faalapanyag szükséges. Hozzátette: a következő évben uniós források bevonásával tervezik bővíteni az akác termelését és hasznosítását.

A sajtótájékoztatót követően Fazekas Sándor, Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár és Vida Tamás, Túrkeve polgármestere akácfát ültetett a városháza előtti téren, a második világháborús emlékműnél, majd Glattfelder Béla előadást tartott a városházán megrendezett Faipari Szakmai Konferencián.