Most dőlt el 105 ezer diák sorsa - itt vannak a ponthatárok

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A felvi.hu-n most hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi pontokat. A legnépszerűbb képzésekért megint óriási harc lesz. Rekordernek eddig az ELTE tűnik: 492 ponttal lehetett bekerülni egy osztatlan tanárképzésére. Jogászképzésben viszont még a Széchenyi István Egyetem is beelőzte.


Több szak esetén már előre meghatározták a pontszámokat az államilag finanszírozott képzésre. Ha a diákok bizonyos része nem ér el ennyi pontot, lejjebb viszik.

 • 465 pontos határt állapítottak meg az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, a nemzetközi tanulmányok szakon,
 • 460 pontot rögzítettek a jogász, a nemzetközi gazdálkodás szakoknál - azért egyetemenként van eltérés.
 • 455 - 457 ponttal lehetett kommunikáció szakra bekerülni (előző az ELTE, utóbbi az SZTE száma)
 • 300 pontot határoztak meg például a politológia, a szociológia, történelem-régészet szakirányoknál.
 • Osztatlan tanárképzésben 305 pontot rögzítettek.


A felhőtlen boldogság - Pont ott parti


A legnépszerűbb 10 alapszak - és a ponthatárok egyes helyeken

 • Gazdálkodási és menedzsment: 455 Corvinus, 457 BGF
 • Gépészmérnöki: 383 BME
 • Mérnökinformatikus: 375 BME, 343 Óbudai Egyetem
 • Kereskedelem és marketing: 449 Corvinus, BGF angol nyelven 458
 • Turizmus - vendéglátás: 439 Corvinus, Pécs 432
 • Ápolás és betegellátás (attól függ, mi lesz): Semmelweis Egyetem, ápoló 304, dietetikus 395, gyógytornász 410
 • Óvodapedagógus: 308 ELTE
 • Osztatlan tanári képzés: 323-384 szaktól függően, Debreceni Egyetem, az ELTE 330-492 között szór
 • Pszichológia: 461, Pázmány, 445 ELTE
 • Műszaki menedzser (ennek a sorsa is kérdéses lett idén, de marad): 281, Kecskeméti Főiskola
 • Gazdaságinformatikus: 400, Corvinus
A lista a felvételi jelentkezési adatok alapján állt össze, de van egy másik lista is, amit a Felvi.hu rakott össze. Aszerint a legtöbb diák - 1755 - a Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára jelentkezett, nappali tagozatra. Aki elérte a 435 pontot, fel is vették.

Mesterképzésre a legmagasabb pontszámmal az ELTE-re lehetett bekerülni, pszichológiára. Ide 80 pont kellett. Az első 10-ben 6 Corvinusos mesterképzés van.


Fontosabb számok még

A legmagasabb pontszámok jellemzően a gazdasági képzésekhez kellettek, a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakára 466 pont volt a határ, gazdaságelemzés szakra ennél egyel kevesebb kellett. Ugyancsak 465 pont volt a határ a Nemzetközi tanulmányok képzésben is - de ezt központilag állapították meg ilyen magasan, azért, hogy kevesebben kerüljenek be az államilag finanszírozott helyekre. (A szakot a kormány meg is akarta szüntetni korábban, és része annak a 16 szaknak, ahol 2012-ben húztak egy éles vonalat.) Az ELTE nemzetközi szakára így is csak 466 ponttal lehetett bejutni.


Egyaránt 460-460 pont kellett a Corvinus illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi gazdálkodás szakához, valamint az összes jogi karra, ezek szintén központilag megállapított ponthatárok.

A Semmelweis Egyetemre tehát általános orvosi képzésre 435 ponttal be lehetett kerülni, a költségtérítéseseknek viszont 452 pontot kellett elérniük. Vélhetően ez a fizetős külföldi diákok miatt alakult így. Szegedre elég volt a 413 pont, míg Pécsre 403-al is be lehetett kerülni az orvosira. Debrecenbe 409 pont kellett.

A Budapesti Gazdasági Főiskolára nemzetközi gazdálkodás szakhoz 461 pontot kellett elérni - ez egy ponttal magasabb, mint az előre meghatározott. Ugyanott pénzügy és számvitel már 455 ponttól elérhető.

Érdekesség, hogy jogászképzésre még a Széchenyi István Egyetemen is többet kértek, mint az ELTE-n: utóbbi megelégedett az államilag meghatározott 460 ponttal, Pécsett viszont 472 pont kellett, a Széchenyi István Egyetemen 464, és még Miskolcon is 462.

A Budapesti Műszaki Egyetemre villamosmérnöknek 365 ponttal lehetett bekerülni.

Az összes pontot itt találja.A legnépszerűbb egyetem pontjai

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 492 volt, ezt annak kellett elérnie, aki angol nyelv és kultúra – német és nemzetiségi német nyelv és kultúra osztatlan tanári szakra akart bekerülni. Ezzel úgy tűnik, az ELTE nyerte a pontversenyt. Tavaly is egy osztatlan tanárszakkal vitte a prímet, de akkor elég volt 478 pontot összeszedni ahhoz, hogy valaki matektanár lehessen.


Idén 14 szakon volt szükség 450-nél több pontra a sikeres felvételihez.

Az átlagponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (399), a PPK-n (392) és a Társadalomtudományi Karon (373) volt a legmagasabb.

A jelentkezők átlagpontszáma a következő 5 ELTE-s szakon volt a legmagasabb: pszichológia (462), alkalmazott közgazdaságtan (450), germanisztika (449), anglisztika (446), kommunikáció és médiatudomány (439).A kormány által preferált egyetem

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-szervező államilag támogatott nappali képzésére 375 ponttal lehet bejutni, ugyanerre levelezőn 280 a ponthatár.Biztonság, és védelempolitikai szakra 423, míg nemzetközi igazgatásira 437 pont volt a küszöb. Érdekesség, hogy nemzetbiztonsági szakra elég 294 is - Lázár János nemrég beszélt arról, hogy baj van az utánpótlással. A „rendőr szakokon" a pénzügyi nyomozói szakhoz kellett a legjobban teljesíteni (400 pont), majd a katasztrófavédelmi műveleti (379 pont) illetve a migrációs igazgatási szak esetében (375 pont) volt a legmagasabb a ponthatár.


Több mint 105 ezer felvételiző

A legnépszerűbb alapszakra, a gazdálkodási és menedzsmentre 6837 diák jelentkezett, ebből 3938 állami ösztöndíjas helyre. Nincs egyszerű dolguk: ez szak egyike azoknak, ahová nagyon magas pontszámmal lehet bekerülni államilag támogatott helyre, mert abból nagyon kevés van. Ehhez 455 pontot kellett elérniük a diákoknak.

A legtöbb diák idén is a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus valamint a kereskedelmi és marketing alapszakot jelölte meg. A felvi.hu adatai szerint a diákok döntő többsége állami helyre pályázik első helyen, a kétharmaduk viszont másodikra már önköltséges képzést jelölt meg.

Az idén 105 616 diák jelentkezett a felsőoktatásba, ez valamivel kevesebb, mint tavaly volt. Csaknem 69 ezren alapképzésre jelentkeztek, osztatlan mesterképzésre valamivel több mint 10 ezer, felsőoktatási szakképzésre pedig csaknem 5,5 ezer diák jelentkezett.


Gazdasági képzésre járnának a legtöbben

Forrás: Felvi.hu


A kormány 2012-ben akarta eltörölni az államilag finanszírozott helyeket 16 szakon, a többi között gazdasági, jogi, nemzetközi tanulmányok vagy kommunikációs szakokon - a pontos lista itt -, hallgatók erőteljes tiltakozása után visszakozott a kormány: az érintett képzéseken magasan húzzák meg a ponthatárt: 500-ból 450-460 pontokkal lehetett bekerülni. Elsőre túl magasra húzták a lécet, így a tényleges felvételi eredményekhez mérten néhány szakon csökkent a ponthatár, hogy az ígéretnek megfelelően legyen 15-20 százalék államilag finanszírozott tanuló.

Pont ott parti; felsőoktatás;buli

Csuri...


A változatlan lista

Az öt legnépszerűbb egyetem idén is:
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem
 • Szegedi Tudományegyetem
 • Debreceni Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem
 • Budapesti Corvinus Egyetem


Pont ott parti; felsőoktatás;buli

... és megvan


280 pont a minimum most

A 2012-es szigorítás mellett fontos változás volt még, hogy 240 pont felett bárkit felvehettek az intézmények, ha bírta a kapacitásuk. Ennél persze magasabbra is emelhették a lécet, egyénileg.

Ez évek alatt egyre emelkedik: 2014-ben 260, idén 280 a minimum ponthatár. Egy emelés még lesz, jövére, amikor 300 pont lesz a minimum. Idén újabb szigorítás is volt: a 16 mellé további 25 szakon határoztak meg magasabb ponthatárokat az államilag finanszírozott képzésre.

Az állami ösztöndíjas képzésre felvetteknek szerződést kell kötniük az állammal - ebből is óriási balhé volt, módosítottak is a feltételeken - amelyben vállalják, hogy végzés után 20 éven belül itthon dolgozik annyit, amennyi ideig a képzése tartott. Tehát például 6 félév után 900 napot.

Most egyébként béke volt, a következő nagy változás jövőre lesz: új intézményi formák mellett eldőlt: több szak megszűnik alapképzésen, de a mesterképzéseket is megnyírta a kormány. Majdnem ugrott a nemzetközi tanulmányok szak is, ám az végül hosszas tárgyalás után megmaradt, csak újra szabják a tartalmát. Azt sem tudni még, mi lesz például a Budapesti Corvinus Egyetemmel.

Pont Ott Parti; ponthatárváró; felvételi; oktatás; felsőoktatás; Budapest; Orczy-park


Hasznos

A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hova vettek fel, az e-felvételi szolgáltatásból tölthetik le a jelentkezők. Amint a határozat elérhetővé válik, a hivatal e-mailben értesíti a felvételizőket, legkésőbb augusztus 5-ig.


Akiket felvettek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Akit nem vettek fel, pótfelvételizhet.