Most bukkant fel a legrémisztőbb Ebola

Fotó: Europress/AFP/Seyllou / Europress/AFP/Seyllou

-

A WHO attól tart, hónapokba telik, mire megfékezik a vírust.


A Nyugat-Afrikában a közelmúltban kitört, eddig 111 halálos áldozatot követelő Ebola-járvány az eddigi egyik  „legrémisztőbb" felbukkanása a vírusnak – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). „Ez egyike a legrémisztőbb Ebola-járványoknak, amelyekkel valaha szembe kellett néznünk" – fogalmazott Fukuda Keidzsi, a szervezet főigazgató-helyettese egy genfi sajtóértekezleten. Fukuda közlése szerint a WHO arra számít, hogy múlt hónapban Guineában kitört, és azóta Libériába is átterjedt járvány megfékezése 2-4 hónapba fog telni. A szervezet adatai szerint Guineában eddig 157 embert fertőzött meg a vírus, közülük 101-en belehaltak abba. Libériában 21 megbetegedést regisztráltak, amiből eddig tíz járt halálos áldozattal.


Az utóbbi évtizedek legnagyobb ebola járványai Afrikában.


Mi ez a járvány?

  • A Nyugat-Afrikában tomboló ebola eddig minimum 887 embert ölt meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői adatai szerint a járvány kitörése óta július 30-áig 1440-en fertőződtek meg.
  • Libériában hétfőn elrendelték a halottak elhamvasztását is.
  • Augusztus elején közölte a WHO, hogy a védekezés nem tud lépést tartani a kór túl gyors terjedésével.
  • Az eboláról és a lehetséges gyógymódról itt írtunk.

Mi maga a vírus?

Az egyik legvégzetesebb betegség a Földön,  halálozási aránya mintegy kilencven százalékos. Akár három hétig is lappanghat, mire tünetei megjelennek, akkor viszont gyorsan végez a fertőzött beteggel. Erős, akár szemből vagy fülből és egyéb testnyílásokból is kitörő vérzéssel és az egész testet beborító kiütésekkel jár.

Ne egyenek denevért!

Az ebolavírus különböző testnedvekkel és nem levegőn keresztül terjed (mint például az influenza). Az emberekre kerülhet állatokról is: csimpánzokról, gorillákról, denevérekről és egyebekről. A mostani eseteket megelőzően, a korábbi 2387 fertőzésből 1590 lett végzetes. Mivel a vírust nehezebben lehet elkapni, kevesebb embert öl meg, és az is kevésbé valószínű, hogy elhagyja Afrikát. Ennek ellenére a hozzá kapcsolt stigma és a kiemelkedő halálozási arány miatt több ország is nemzetbiztonsági kockázatként kezeli és a biológia terrorizmus egyik legvalószínűbb fegyvereként tartják számon.