Most beszólhat a politikusoknak

-

Elindult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampánya, a PolitiKuss!


A TASZ a múlthéten jelentette be kampányát, amellyel arra szeretne rávilágítani, hogy a politikusoknak beszólni ma egy bátor dolog, hiszen „újságírók, bloggerek és hétköznapi emberek kerülnek ezért a bíróság elé”. A civil szervezet több olyan perben nyújt jogi képviseletet, amelyekben politikusok jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikusaikat.


Pedig szerintük a „demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita, melyben egy közszereplőnek több kritikát kell eltűrnie, mint egy hétköznapi polgárnak; ez biztosítja a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatóságát. Több ezer magyar újságíró és sok tízezer, közéletileg aktív polgár joga, illetve feladata a kritika megfogalmazása – de ezt a hatályos szabályozás egyre inkább ellehetetleníti, egyre kockázatosabbá teszi.”

Ezért több fronton is kampányolnak. Egyrészt a http://politikuss.tasz.hu oldalon el lehet küldeni egy szabályozási koncepciót a politikusoknak. Másrészt hétfő reggel a Blaha Lujza térre, délelőtt pedig a Kossuth térre várják az embereket, ahol egy-egy óriásplakátra lehet ráragasztani a véleményüket a politikusokról.

A Blaha Lujza téren már ki is került az első matrica: