Most akkor jogosan van garázsa Kósa Lajosnak, vagy nem?

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Egy újságíró után az Együtt egyik politikusa is szeretett volna belepillantani azokba a papírokba, amelyek a volt debreceni polgármester garázsának használatbavételéről szólnak. A jegyző nem engedte, mert azt csak bizottsági tagként vagy testületi ülésen lehet.


Az Együtt debreceni képviselője, Szegedi István is szeretett volna utánajárni, hogy minden rendben van-e a Kósa Lajos számára kiadott használatbavételi engedéllyel, amely egy garázsra vonatkozik. A jegyző azonban jelezte: a volt debreceni polgármester engedélyei személyes adatoknak minősülnek, amelyek kikérésre egy képviselőnek nincs hatásköre, azokat csak és kizárólag bizottság tagjaként vagy képviselő-testületi ülésen ismerheti meg.

Idén márciusban derült ki, hogy Kósa Lajos debreceni ingatlanja mellé épített garázsa hivatalosan nem létezik, nincs feltüntetve a földhivatali térképvázlaton, és vélhetően egy kicsit át is nyúlik a szomszéd telekre.

Kósáék 2008-ban kapták a használatbavételi engedélyt, akkor a korabeli légi felvételek szerint már állt a 40 négyzetméteres garázs, vagyis a hatóság embereinek fel kellett tűnjön, hogy az akkori polgármester ingatlana a garázzsal egybeépült a szomszédos sorházzal.

2002-ben, az ingatlan vételekor az eladó jelezte, hogy a térképhez és a földhivatali nyilvántartáshoz képest a telek lényegesen kisebb. Az 1000 négyzetméter becslésen alapult – írta Kósa magyarázatképpen a vagyonbevallásában.

Az ügyet robbantó Indexnek Kósa – aki az új önkormányzati ciklusban már „csak” országgyűlési képviselő és a Fidesz ügyvezető alelnöke – azt mondta: az összeférhetetlenség miatt a hajdúszoboszlói önkormányzat adta ki számára a használatbavételi engedélyt, amely a külső garázsra is vonatkozik. A hajdúszoboszlói önkormányzat viszont jelezte: nincs közük a Kadosa utcai ingatlanhoz. Végül Debrecen jegyzője reagált a portálnak, magyarázata szerint a végleges használatbavételi engedély „kiterjed a 15,06+15,50 négyzetméter nagyságú garázsra, tehát nyilvánvaló, hogy a garázs engedéllyel épült, és megfelelt a hatályos jogszabályoknak, köztük az építési és tűzvédelmi szabályoknak is". A papírokba azonban azóta sem pillanthatott bele senki.