Orbán nyilatkozata teljes káoszt okozott menekültügyben

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

400 ezer? 160 ezer? Önkéntesen, vagy kényszerítve? Titkos alkuk, vagy átlátható megegyezések? A kormány és a kormányfő nyilatkozatai után nehéz követni, hogy az EU és Magyarország hány menekültet fogadna be. Megpróbáltuk kibogozni a szálakat.


Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén arról beszélt, hogy az Európai Unió 4-500 ezer menekült szír menekültet is befogadna, és hogy erről szó volt a vasárnapi EU-Törökország csúcson is. Ez végül a megegyezésből kikerült, de a kormányfő szerint a befogadásról ettől még van egy „titkos háttéralku”.

Ezzel első blikkre kicsit szembemegy a vasárnapi csúcs után hangoztatott magyar érveléssel, hogy Magyarország elérte a célját, és semmilyen kötelező betelepítést nem kell elfogadnia.

Ami biztos: az EU-Törökország csúcson vasárnap elfogadott közös nyilatkozatban utalnak menekültek átvételére. A megállapodás 6. pontjában arról írnak: „tekintettel arra, hogy Törökország több mint 2,2 millió szír állampolgárt fogadott be, ami számára eddig 8 milliárd amerikai dollár költséget jelentett, az EU felhívja a figyelmet arra, hogy a Törökország-EU együttműködés keretében gondoskodni kell a terhek megosztásáról. ”


Ebben az összefüggésben a felek hangsúlyozták a tagállami és a meglévő uniós betelepítési rendszerek és programok hozzájárulásának a jelentőségét.

Az Európai Bizottság (EB) a VS.hu kérdésére emellett elismerte, hogy az EB elnöke, Jean-Claude Juncker az EU-török-csúcs előtt részt vett egy találkozón, amelyen nyolc tagország képviselője vett részt (a válaszban nem írták, melyek), és a menekültek befogadásáról tárgyaltak, valamint, hogy Juncker más tagországok vezetőivel is egyeztetett.

Erről az EU-török csúcsot megelőző találkozóról egyébként először a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung számolt be még vasárnap. Ez a német lap írt arról is, hogy a tárgyaláson résztvevők – a „készségesek csoportja” –, 400 ezer menekültet fogadnának be törökországi táborokból, ha a törökök cserébe még az országon belül feltartóztatják az Európába tartó illegális bevándorlókat.

A tárgyalásokat nem is titkolták. Amellett, hogy a megegyezésben utaltak rá, Juncker még vasárnap arról is beszélt, számok nélkül, hogy az EB december 15-ig előkészíti a keretet egy önkéntes rendszerhez. Ahogy mondta:


Ez egy nyílt és önkéntes folyamat lesz. A közös vállalkozáshoz csatlakozni akaró tagállamok majd jelezni fogják, hogy részesei akarnak-e lenni ennek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 400 ezres javaslatot még a héten Berlinben bejelenthetik, a német kormány szóvivőjétől viszont azt a választ kaptuk, hogy ők ilyenről nem tudnak.Megkerestük Orbán Viktort is ezzel kapcsolatosan, egyebek mellett azt kérdeztük meg tőle, hogy ugyanarról beszélt-e, amiről Jean-Claude Juncker, és ha igen, akkor miért véli úgy, hogy azt Magyarországra akarják kényszeríteni. Kérdéseinkre Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője válaszolt.


A miniszterelnök szavai semmilyen további magyarázatot nem igényelnek, kérem, értelmezze azokat úgy, ahogy elhangoztak.

Arra se kaptunk választ, hogy a 4-500 ezer menekült befogadását megemlítették-e a csúcson, és hogy miből gondolja, hogy Berlinben jelentik be a javaslatot, és miért nem például Brüsszelben, ha már uniós javaslatról van szó.

Hogy titkos háttéralkuról lett volna szó, vasárnap Angela Merkel német kancellár, és Frans Timmermans, az EB első alelnöke is tagadta. Merkel német lapok szerint a csúcson amellett kampányolt, hogy a tagországok minél több menekültet fogadjanak be önkéntesen, azt viszont később visszautasította, hogy az EU Törökországnak 400 ezer menekült átvételét ajánlotta volna fel. Mint mondta,


semmi olyan, amit erről írtak az újságok, nem tükröződött vissza a tárgyalásokon.

Timmermans pedig az állítólagos titkos tervről úgy nyilatkozott,
megpróbálom elmagyarázni, és világosan fogalmazni: nonszensz.

Mennyi? 160 ezer?

A kormány menekültellenes kampánya csütörtökön egy új számot dobott be: elindították a kvota.kormany.hu oldalt, valamint újságokban, rádiókban és televíziókban is tájékoztatnak decemberben és januárban. Az itt leírtak szerint Magyarországnak öt év alatt, a családegyesítést is figyelembe véve, 160 ezer menekültet kéne befogadni. Ezzel szemben két fontos érvet hoznak fel: az egyik, hogy a kvóta növeli a terrorveszélyt, a másik, hogy veszélyezteti a kultúránkat.

Kérdés, hogy mi alapján számította ki a kormány ezt a 160 ezer embert. A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon reagált a magyar kampányra, amelyben arról ír, hogy a kormány állításai közül egy sem igaz. A szervezet szerint az Európai Tanács által elfogadott – a magyar kormány által elutasított – rendszerben összesen 1294 menekült kerülne Magyarországra, illetve öt év alatt az egész unió területén osztanának szét 160 ezer embert azok közül, akik Olaszországba vagy Görögországba érkeztek.