Most a TEK vesz 1 milliárdért autót a Porschétól

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán / MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Tavaly a miniszterelnökséget vezető államtitkár még megvétózta a beszerzést, pár hónap múlva az Országgyűlés illetékes bizottsága hozzájárult.


A Porsche Hungáriától 960 millió forintért vehet autót a Terrorelhárítási Központ (TEK) - tudta meg a hvg.hu. Tavaly Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár lépett közbe, amikor a TEK közbeszerzés nélkül szerzett volna be autókat 730 millióért. Ezügyben az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottsághoz fordult. A Belügyminisztérium támogatta a javaslatot, arra hivatkozva, az operatív akciók végrehajtása és a védett személyek biztosítása miatt kellenek az új autók. Az egység létszáma is nőtt - ezzel már a TEK érvelt.

Lázár János viszont - bár adhatott volna felmentést - az eszközbeszerzési stopra hivatkozva vétózott. Néhány hónappal később viszont az illetékes bizottság megadta az engedélyt, ráadásul a korábbinál magasabb értékre.

Az nem derült ki, hogy a korábbi vétó után most miért költhet 1 milliárdot a TEK, a Miniszterelnökség nem válaszolt a lap megkeresésére.


Közel másfél milliárd forint értékben nyert tavaly különböző állami gépjármű szállítási tendereket a Porsche Hungária Kft, illetve lízingcége. A legnagyobb megrendelők között megtalálható a rendőrség, az ORFK a cégtől tavaly 45 autót rendelt 252 millió forintért, ám ez nem kirívóan magas összeg, egy évvel korábban a társaság 1,1 milliárdért szállíthatott a bűnüldöző szerveknek. A BM Javító Zrt. tavaly 113 millióért rendelt összesen 31 terepjárót, de közel száz millióért szállíthatott autókat a Porsche Hungária a Legfőbb Ügyészségnek és a MTVA-nak is. A kisebb vevők között megtalálható a II. kerületi önkormányzat, az MFB és a Magyar Közútkezelő Zrt. Más álami szervek inkább a lízinget választották. A külügy például egész Európára kiterjedően rendelt 21 autót a Porsche lízingcégétől - 274 millió forint értékben. A Nemzeti Autópálya kezelő 335 milliós lízingszerződést kötött, de bérelt autókat az MNB és a Főtáv is. A kozbeszerzes.ceu.hu adatai szerint 2013-ban különböző tendereken összesen 1482 millió forintnyi megbízást nyert el a cég.