Most a lengyelekre dobna atombombát Brüsszel

Fotó: POOL / JOHN THYS

-

Még tanulmányozza Varsó válaszát, de az Európai Bizottság akár az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárás kezdeményezésétől sem riad vissza a lengyel jogállamiság helyreállítása érdekében – adta értésre a Gazeta Wyborczának és a BruxInfónak adott nyilatkozatában Frans Timmermans, a testület első alelnöke.


Az Európai Bizottság első alelnöke egy lengyel és egy magyar lapnak nyilatkozva nem sok kétséget hagyott afelől, hogy a testület akár az EU-szerződés „atombombának” nevezett 7. cikke szerinti eljárás elindítását is kész kezdeményezni, ha nem vezet eredményre a lengyel alkotmánybíróság függetlenségéről folytatott vitája a varsói kormánnyal.
Frans Timmermans – aki a médiapluralizmusról rendezett bizottsági kollokvium margóján nyilatkozott a lengyel Gazeta Wyborcza és a BruxInfo tudósítójának – közölte, hogy a Bizottságnál jelenleg is tanulmányozzák a lengyel kormány 10 oldalas válaszlevelét a testület által a jogállami eljárás keretében tett ajánlásokra. „Nem kapkodjuk el a dolgot. A 7. cikk kezdeményezése lenne a következő lépés, de mielőtt ez megtörténne, meg szeretnék győződni arról, hogy a levél alapján van-e még remény a párbeszéd folytatására” – húzta alá az Európai Bizottság első alelnöke.
Timmermans mindazonáltal elismerte, hogy eddig nem látott érdemi változást a lengyel kormány hozzáállásában, és az utolsó szakaszban tartó jogállamisági eljárás végéhez közeledve változatlanul fennáll az a három aggály, ami annak idején indokolta a folyamat elindítását.
Az első a lengyel alkotmánybíróság összetétele: a tavaly októberben, még az előző törvényhozás által megválasztott bírák azóta sem foglalhatták el a helyüket. A második az alkotmánybíróság valamennyi ítéletének a közzététele. Végül az igazságszolgáltatás hatékonyságát nem áshatják alá más törvények, márpedig jelenleg ez a helyzet a Bizottság szerint.
Varsó október végén, a három hónapos határidő leteltével küldte meg válaszait Brüsszel jogállami eljárás keretében tett ajánlásaira, és általános várakozások szerint a lengyel kormány nem hátrál meg az év eleje óta formálisan zajló vitában. Ha Varsó nem enged, az Európai Bizottságnak elvileg két választási lehetősége marad. Meghátrál, és ebben az esetben már az első erőpróbánál elismeri az általa létrehozott jogállami keret kudarcát. Az alternatíva, hogy – a Lisszaboni Szerződés életbelépése óta első ízben – a testület kezdeményezni fogja a 7. cikk szerinti eljárás megindítását egy tagállammal szemben.
Ez megfigyelők szerint akkor is rendkívül figyelemreméltó esemény volna, ha a megkötések miatt minimális esély lenne a folyamat végigvitelére. Ha egyáltalán eljutna odáig az eljárás, egy ponton az Európai Tanácsnak kellene egyhangú döntést hoznia az érintett tagállam szankcionálásáról, ami elvileg a szavazati jog felfüggesztését is maga után vonhatná a Tanácsban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban már jó előre jelezte, hogy megvétózna egy ilyen javaslatot. De más tagállamok sem teremtenének egy ilyen precedenst.
Az Európai Bizottság első alelnöke most meglehetősen határozott utalást tett arra, hogy ha más eszköze nem marad, a testület folytatni fogja az ügyet. „Demonstrálni kívánom a lengyel társadalom és mindenki felé, hogy a Bizottság mindent megtesz a párbeszéd sikeres lezárása érdekében. A Bizottság nem fogja ejteni az ügyet, túl fontos ez ahhoz” – szögezte le a lengyel és a magyar újságírónak nyilatkozva Frans Timmermans.