Mosolyogj vagy fizess! Így regulázzák az utcazenészeket Oxfordban

-

1000 angol font, azaz körülbelül 440 ezer forint büntetést is kaphatnak azok az utcazenészek, akik nem mosolyognak folyamatosan.


Oxford közterületet védő rendelete szerint immár a bíróság elé citálhatók azok az utcazenészek, akik antiszociális módon viselkednek, és a büntetés ilyenkor az 1000 fontot is elérheti. Alapesetben a szabályszegésért 100 font bírságot szabnak ki.

A viselkedési szabályok gyűjteménye egyébként már tíz éve létezik, ám korábban például senkit sem lehet bíróság elé vinni, ha megsértette a rendelkezéseket.

Az utcazenészeknek egy egyébként ingyenes engedélyt kell kiváltaniuk. A zenének legfeljebb 50 méterre szabad elhallatszania, tilos CD-ket árulni vagy kereskedni, tilos túl hangos hangszereken zenélni, adományt vagy fizetséget kérni, és tilos hálózsákba burkolózni, mert az olyan benyomást kelthet, mintha az illető koldulna.

Ráadásul ugyanazon a helyen mindössze egy órán át lehet játszani, ahova két órán át nem is lehet visszatérni. További előírás, hogy „mosolyogj, érezd jól magad, és szórakoztass másokat.”

Az új szabályok miatt szerte Nagy-Britanniában tiltakoznak az utcazenészek, mert attól tartanak, hogy más települések is követik az oxfordi példát. A városi tanácson belül is vannak ellenzői, akik szerint a rendelet kriminalizálhatja a kevésbé mosolygós embereket.