Mosakodik a Roland Garros főnöke

Fotó: NurPhoto / Han Yan

-

Idén sem telik el botrány nélkül a Garros: az utóbbi napok párizsi esőzései kiborították a helyszínen jegyet váltó szurkolókat, a tévénézőket és két női teniszezőt is. A torna főnöke végre megszólalt.


Az utóbbi évek slágerkérdése idén is témát szolgáltat a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros esetében: mikor lesz tető a két fő pályán, a Chatrier-n és a Suzenne Lenglenon?

Párizsban vasárnap és kedd között szinte megállás nélkül esett az eső, a játékosoknak naponta kétszer-háromszor is be kellett melegíteni az amúgy hideg, csúszós pályákon. A Roland Garros az év egyik legnépszerűbb, legfontosabb teniszversenye, az üresen tátongó centerpálya látványa viszont csak ront a sportág megítélésén – a szervezők gondatlansága a játékosokon és a szurkolókon csattan leginkább, de maga a torna is masszív presztízsveszteséggel kénytelen elszámolni.


Még Djokovic meccsein sincs telt ház


Vasárnap és kedd között a szerencsésebbek akár másfél szettig is bírták, közben esőszünetekkel, illetve programtörlésekkel. A két legnagyobb vesztes kétségkívül Agnieszka Radwanska és Simona Halep volt, ők az esőszünetek előtt még vezettek, másnap viszont ömlő esőben voltak kénytelenek búcsúzni.

„Nem tudok teniszezni ilyen időben, nem is értem, ki adott erre engedélyt – fogalmazott a világranglista második helyezettje, Radwanska. – Nagyon mérges vagyok, a felelőtlen szervezők miatt kellett kiesnem.”


Radwanska (balra) gratulál legyőzőjének, Pironkovának


Kedden Radwanska és Halep mellett a szurkolók is ráfáztak, miután a szervezők a Djokovic–Bautista Agut-meccset 1 óra és 59 percnyi játékig engedték, és csak azután fújták le aznapra. Ez pedig azt jelentette, hogy mivel Djokovicék nem érték el a 2 óra tiszta játékidőt, senki nem volt jogosult visszakapni a jegyárat. Ezek után Guy Forget-nak, a torna igazgatójának muszáj volt megszólalnia.


Forget mosakodik


„Rengeteg kritika ért bennünket – kezdi Forget. – Meg kell jegyeznem, hogy nem mi, hanem a székbíró vetett véget a mérkőzésnek. A célja egyértelmű volt: addig engedni a játékot, amíg az nem veszélyes. Tudom, hogy sokan arra gondolnak, hogy azért hagytuk abba, mert így nem kellett visszafizetni a jegyek árát – ez nem igaz. Addig szerettünk volna játszani, amíg lehet, hiszen a játékosok egészsége, a játék és a közönség az első.


Fontos napok előtt állunk, kérem, koncentráljunk a teniszre

– zárta mondandóját az első számú közellenség, Guy Forget.