Morvai Krisztina a Jobbik EP-listájának élén

Forrás: MTI/Kovács Attila

-

Még nem döntött a Jobbik az EP-lista többi helyéről, de Morvai Krisztina megnevezésével szerette volna egyértelművé tenni, hogy nem romlott meg a viszonya az EP-képviselővel. Teljes EP-listája eddig az MSZP-nek és az LMP-nek van.


Morvai Krisztina a Jobbik EP-listájának élén

Ahogy 2009-ben, úgy idén is Morvai Krisztina áll a Jobbik EP-listájának első helyén – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Vona Gábor. A többi helyről egyelőre nincs döntés, de a listavezető személyének bejelentésével szerették volna egyértelművé tenni, hogy nem romlott meg a viszony a „pártfüggetlen jogvédővel”. Vona az MTI kérdésére megerősítette értesülésünket is: valóban volt szó arról, hogy a lengyel Nemzeti Mozgalommal (Ruch Narodowy) szimbolikus lépésként, kölcsönösen szerepeltessenek egymás EP-listáján képviselőt nem befutó helyen. A Jobbik elnöke szerint erről egyelőre nem született döntés, de az biztos, hogy összehangolják majd a választási kampányukat. Morvai Krisztina szerint a Jobbik elégedett a munkájával, és továbbra is számít rá. Ugyanakkor a pártba továbbra sem lép be, hogy ne kösse pártfegyelem sem az általa benyújtott indítványok, sem a szavazások esetében. Morvai továbbá egyetlen európai frakciónak sem lesz tagja.


Mit tudunk az idei EP-választásról?

Az MSZP EP-listája élén Szanyi Tibor áll, a második hely Ujhelyi Istváné, a harmadik Gúr Rolandé, a negyedik Veres Jánosé, az ötödik pedig Gurmai Zitáé. A Fidesz listájáról még nincs döntés, de Deutsch Tamás lapunknak adott interjújában már elmondta: ígéretet kapott arra, hogy azon befutó helyen szerepelhet majd. Az Együtt-PM EP-listáját Jávor Benedek vezetheti. Az LMP listájának élén Meszerics Tamás található. Második Csiba Katalin, harmadik Heltai László, negyedik Gecsei-Tóth Andrea, ötödik pedig Jakabfy Tamás. Az európai parlamenti választásokat május 25-én tartják, egyfordulós, listás szavazás lesz. A Policy Solutions előzetes mandátumbecslése alapján 10 mandátum jutna a Fidesz-KDNP-nek, 6 az MSZP-nek, 4 a Jobbiknak és 1 az Együtt-PM-nek. 2009-ben a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az MDF jelöltjei jutottak be az Európai Parlamentbe. Hiába állított listát az SZDSZ, a Roma Összefogás Párt, a Munkáspárt és az LMP-HP (Humanista Párt). A legtöbb jelöltet, szám szerint tizennégyet a Fidesz-KDNP juttatta be: többek közt a később köztársasági elnökké választott Schmitt Pált, Szájer Józsefet, Gál Kingát, a szintén államfővé emelt Áder Jánost, Deutsch Tamást és Járóka Líviát. Az MSZP listájáról Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita és Tabajdi Csaba jutott be. A Jobbik Morvait, Balczó Zoltánt és a később a pártból kilépett Szegedi Csanádot vitte be az EP-be, az MDF pedig Bokros Lajos képviselte.