Mordornak látják Magyarországot a menekültek

Fotó: Lőrincz Gyöngy

-

Miután lezárták a két röszkei határátkelőt, legközelebb Tiszaszigetnél lehetett átjutni Szerbiába. Ez a határszakasz még nyugodt, de csak idő kérdése, hogy mikor találnak rá az embercsempészek és a menekültek. A legtöbben nem értik, mi történik velük, de már nagyon félnek Magyarországtól.


Kedd estére több mint ötszáz menekült táborozott a Röszke-Horgos autópálya határátkelő szerb oldalán, de a tömeg egyre csak növekszik a kerítés mentén, a mezőn. Többen is azt mondták a helyszínen, hogy akár tízezer menekült is érkezhet a területre az elkövetkező napokban, és akkor a tömeg megkísérelheti áttörni a határt. Úgy tudjuk, hogy a helyzetet már felmérték az embercsempészek is, akik új útvonalakat keresnek Nyugat-Európa felé.A határra érkező menekültek keveset tudnak arról, mi miért történik körülöttük, és a többség azzal sincs tisztában, hogy a magyar oldalon menedékjogot kell kérniük.

Volt közöttük olyan, aki arról érdeklődött, hogy mikor nyitják már ki a határt a magyarok, de többen kérdezősködtek a lehetséges horvátországi útvonalról is. Néhány menekült szerint azonban Horvátország veszélyes, ezért arra nem mennének, hiába győzködte őket egy önkéntes, hogy ez nem igaz, hajthatatlanok maradtak. Egyikük még azt is mondta, úgy tudja, hogy Horvátországban bombáznak.„Ha egy hét, ha két hét, itt maradok. Nem érdekel mi lesz, megvárom, míg beengednek Magyarországra. Nagyon szomorú ez az egész. Mindegy hova jutok, Németország, Svédország és Finnország is megfelel. Irak elbukott, nem szabad ország” – mondta Zain, egy iraki fiatal, aki egy kamion elejének támaszkodna figyelte az eseményeket a határ szerb oldalán. Ott egészen közel mehetnek a kerítéshez, szerb rendőrök és katonák nem állják útjukat.Egy fiatal pár és egyikük édesanyja az úton üldögélt. „Irakból jöttünk, két napnál tovább nem akarunk várni” – mondták. Németországba szeretnének eljutni, bármilyen munkát elvégeznének, csak ne kelljen visszamenniük Irakba. Beadnák a menedékkérelmüket is, de mivel fejenként 5000 eurót költöttek utazásra, kevés a pénzük, ezért minél hamarabb továbbállnának.Iraki barátait kísérte a szerb-magyar határig egy Bagdadban született, de évek óta Törökországban élő fiatal férfi. Azt mondta, nem gondolták, hogy nem tudnak továbbhaladni. Ő maga a jobb élet reményében Hollandiába szeretne menni, ahol dekoratőrként dolgozna, ezzel foglalkozott otthon is. „Hatalmas hiba volt a részemről, hogy erre jöttem” – ismerte el. Elképzelhetőnek tartja, hogy később Románián és Szlovákián keresztül próbál meg eljutni Nyugat-Európába.Erőt gyűjtenek a félelmetes Magyarországhoz

Míg korábban naponta mintegy 2500 menekültből mindössze négyszázan töltötték az éjszakát a vajdasági Magyarkanizsa önkéntes menekülttáborában, a következő napokban ez a szám tízezres nagyságrendre is emelkedhet. Akár humanitárius katasztrófa is fenyegethet a határ szerb oldalán, hiszen a menekülteknek nem lesz hová menniük.


migráció, menekültek a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán


Már most is sokan gyűjtenek erőt a táborban, az általunk megkérdezett menekültek többsége ugyanis nagyon félelmetesnek látja Magyarországot, retteg a rendőröktől és utazástól (amire pedig könnyen lehet, hogy nem is lesz lehetősége). Mások pedig gúnyosan nevettek, amikor megtudták, hogy magyar újságírókkal beszélnek.


migráció, menekültek a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán


„Budapest is bad and Hungary is a problem” – mondta egy szír fiatal a magyarkanizsai menekülttáborban álló sátruk előtt. Ő már Budapesten lévő barátjától is azt hallotta, hogy „a rendőrökkel van baj”. A fiú édesanyja is megerősítette azt a tapasztalatunkat, hogy a legtöbb menekült fél Magyarországtól, majd hozzátette:


Csak jussunk át Magyarországon, utána nem lesz gond.