Morcos kedvében volt Orbán Viktor a parlamentben

Fotó: MTI/MTVA / IllyÈs Tibor

-

Hiába jött el újra az a nap, amikor a miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia az azonnali kérdésekre, hétfőn Orbán Viktornak nem volt kedve vitatkozni az ellenzékkel, gyorsan lesepert az asztalról minden felvetést.


Miért nem akarják, hogy az alacsony jövedelműek néha jól lakjanak? – kérdezte a miniszterelnöktől hétfőn délután a parlamentben Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő. Azt a javaslatot próbálta személyesen Orbán Viktor miniszterelnök figyelmébe ajánlani, hogy ne csak a sertéshús áfáját csökkentség 27-ről 5 százalékra, hanem más élelmiszerekét is. A képviselő szerint ekkora csökkentést nem nyelnek le a kereskedők, illetve most már fedezet is van erre.

Orbán Viktornak a szabályok szerint hétfőn személyesen kellett válaszolni az azonnali kérdésekre. A szocialista képviselőnek azonban első körben csak annyit mondott: „a kormány előírt rendben be fogja terjeszteni a költségvetést, ezeknek a kérdéseknek a megvitatására lesz mód.” Amikor Gőgös a viszonválaszban tovább erősködött, annyit mondott:


Kétszínű, hipokrita, álságos és arcpirító, hogy annak az áfának a csökkentéséről beszélnek, amit önök emeltek az égbe


Nem járt szerencsével a jobbikos Gyöngyösi Márton sem, aki az Iszlám Állam (IÁ) elleni koalícióban való részvételről próbált kérdezni. A képviselő szerint a parlament döntése óta kiderült, hogy nem biztonságos az az iraki terület, ahová a magyar katonákat küldenék, az Iszlám Állam az interneten megfenyegette Magyarországot, a szomszédos Szatmárnémetiből is kiutasított a román titkosszolgálat egy iszlamista sejtet, Boszniában pedig már az IÁ zászlaja leng. Hiába kérdezte azonban, hogy kinek az érdeke a magyar szerepvállalás, Orbán csak annyit válaszolt: „ezt a vitát a parlament lefolytatta, az előterjesztést megszavazta”.

Amikor Gyöngyösi a viszonválaszban azt mondta: nem méltó Magyarország miniszterelnökéhez ilyen választ adni, illetve azt állította, hogy a parlamenti döntést „amerikai nyomásra hozták meg”, a miniszterelnök azzal intézte el a dolgot:


A képviselő amerikafóbiájával nem tudok mit kezdeni

– majd megismételte, hogy a parlament döntött, az ügyet ezzel lezárta.A miniszterelnök csak akkor válaszolt egy kicsit bővebben, mikor a szintén jobbikos Lukács László György az egészségügyi dolgozók helyzetéről kérdezte, és arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot a feketébe öltözött ápolóktól, amiért „fontosabb volt a stadionépítés és Andy Vajna kistafírozása”, mint az ő béremelésük, és „rögtön Fazekas Sándor lemondásának elfogadása után” tegye meg a szükséges lépéseket.

Orbán rögtön lecsapta a magas labdát: „megpróbálom kitalálni, miért kell a földművelésügyi miniszternek lemondania az ápolók miatt” - mondta a kormányfő, aki szerint az ápolók megérdemlik, hogy érdemben is foglalkozzon a helyzetükkel, ne csak a politikai pufogtatás szintjén. A miniszterelnök hosszan sorolta, hogy 2012 óta milyen bérfejlesztések történtek, elismerve, hogy „ez kevés, de semmiképpen sem elhanyagolható, folytatni fogjuk ezt a munkát”.

Lukács szerint Orbánék „kispályás játékot játszanak megyei másodosztályú színvonalon”, pedig a jelenleginél nagyobb tempót várnának el a kormánytól. Orbán erre azt mondta: elkötelezettek a fekvő- és járóbeteg ellátásban dolgozók bérének emelése mellett.


Komolyan, nem úgy, mint ön mondja.

Fazekas Sándor leváltásáról kérdezte volna Orbán az LMP-s Szél Bernadett is, aki a miniszter különféle ügyei mellett azt is felpanaszolta, hogy nem kap személyesen választ a tárcavezetőtől, illetve időpontot is hiába kért. Orbán erre csak annyit válaszolt: „annyit megértettem, hogy Fazekas miniszter úr kerüli önt, ezt ön sérelmezi, de ez nem ok arra, hogy leváltsam”. Amikor Szél újra megkérdezte, hogy miért tartja a hátát a minisztere ügyei miatt, Orbán azzal intézte el a kérdést, hogy


a reakciója után még kevésbé látom az esélyét annak, hogy találkozót tudjak szervezni a miniszter úrral.