Montenegróba utazott az amerikai alelnök

Fotó: Getty Images / Aaron P. Bernstein

-

Az ország júniusban lett a NATO teljes jogú tagja.


A NATO-ban vannak ugyan kicsi és nagy tagországok, ám az USA-nak minden szövetséges ország egyformán fontos – mondta Mike Pence alelnök Podgoricában. Montenegró júniusban lett a NATO teljes jogú tagja. Ezt az amerikai alelnök történelmi eseménynek nevezte, hiszen az Adria-parti állam alig tíz éve vált ismét függetlenné.

Dusko Markovic miniszterelnök azt mondta: Podgorica a sorsát azokhoz az értékekhez kötötte, amelyeket a NATO képvisel és véd. A montenegrói kormányfő nyílt és konkrét elképzelések ismertetését várja a nyugat-balkáni országok és az amerikai alelnök szerdai csúcstalálkozóján, amelyen várhatóan gazdasági kérdésekről is szó lesz. Az amerikai alelnök Dusko Markovic montenegrói, Zoran Zaev macedón, Ana Brnabic szerb, Andrej Plenkovic horvát, Edi Rama albán és Denis Zvizdic boszniai miniszterelnökkel, valamint Hashim Thaci koszovói államfővel találkozik.

A politikusok az úgynevezett adriai alapokmányt aláíró országok csúcstalálkozóján ülnek össze. A dokumentumot 2003-ban írta alá Albánia, Macedónia és Horvátország az Egyesült Államokkal, majd 2008-ban Montenegró és Bosznia-Hercegovina is csatlakozott a szövetséghez, Szerbia, Szlovénia és Koszovó megfigyelőként társult. Az együttműködés célja, hogy támogassa a NATO-csatlakozásra vágyó országokat. Albánia és Horvátország 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz, Szerbia viszont azért kért csak megfigyelői státust, mert nem kívánja feladni katonai semlegességét.

Az alapokmány 36 pontban foglalja össze a partnerség sarokköveit, a demokratikus reformok keretszabályait, az emberi jogok és a regionális biztonság védelmét, valamint az amerikai-adriai kapcsolatok irányelveit.