Montenegró ellen nem tudtak felpörögni a pólósok

-

A magyar vízilabda-válogatott története második legrosszabb vb-szereplését produkálta Kazanyban: szombaton kikapott Montenegrótól, így csak hatodik lett, a 10-9-es végeredmény is csalóka, az ellenfél a végén már lazított.


Vizes vb, férfi vízilabda, az 5. helyért:
Magyarország-Montenegró 9-10 (2-2, 1-2, 2-2, 4-4)
gól:
Hosnyánszy 2, Erdélyi 2, Varga Dániel 2, Szivós, Bedő, Varga Dénes, illetve Ivovic 3, Janovic 2, Brguljan 2, Paskovic 2, Radovic

Magyarország-Montenegró meccset játszottak a vizes vb férfi pólótornáján az ötödik helyért. Két évvel ezelőtt ugyanez a két csapat még vb-döntőt játszott, ezúttal viszont csak a presztízs volt a tét.

Bár Benedek Tibor csapata Szivós Márton góljával vezetést szerzett, az ellenfél fordított. Mintha több lendület lett volna a délszlávokban, de az első negyedet Hosnyánszky Norbert döntetlenre tudta menteni (2-2).

A második szakaszt két montenegrói gól nyitotta, az elsőnél nem blokkolt a magyar védelem, a másodiknál lemaradt a kapu elé betörő Aleksandr Ivovicról. Mielőtt csüggedni kezdett volna a magyar tábor, Hosnyánszky fórból szépített (3-4) – ám már a második negyed közepén kipontozódott. Mindkét oldalon kimaradt sok helyzet, a montenegrói kapuban Dejan Lazovic döbbenetes formában védett.

Nagyszünet után Varga Dániel unta meg az ügyetlenkedést, egyszerűen a bal felsőbe zúzott. Utána egy Nagy Viktor-bravúr következett, ám aztán Janovic éles szögből leadott lövésénél a kapus karjáról pechesen bepattant a labda. Ivovic pedig az ismét lemaradó védők közt növelte az előnyt (4-6). Válaszul Bedő centerből a kapuba húzta a labdát egy sokadik emberelőnynél, maradt az egygólos hátrány az utolsó negyed előtt, meg az esély, hogy a háromgólos Ivovic is kipontozódott.

Mindkét csapat kihagyta a helyzeteit, mígnem Janovic egy kontra végén beverte a ziccert (5-7). Varga Dénes góljára Radovic válaszolt gyorsan, nem akart csökkenni a hátrány, ráadásul Lazovic ismét parádézni kezdett a kapuban. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy dekoncentrált a magyar csapat: egy újabb megúszás végén Paskovic lőtt be egy ziccert, a meccsen először hárommal ment Montenegró (5-8).

Erdélyi azért szépített, miután Uros Cuckovic is kipontozódott az ellenféltől. Hiába, Brguljan látványosan a kapuba húzott egy löbbölt passzt (7-10). A végén még szemtelen ejtéssel is próbálkoztak a montenegróiak, de a látványos gól Erdélyinek jött össze, az éles szögből leadott lövése a felső lécről pattant be, sőt Varga Dániel is kipókhálózta a jobb fölsőt.

Végül 10-9-re nyert Montenegró, Magyarország ennél rosszabbul csak egyszer, 1986-ban szerepelt a vébéken, akkor kilencedik lett.

„Két csalódott csapat végső küzdelme volt. A végére mi elfáradtunk fejben, ez magyarázza a három, zsinórban kapott gólt. Gyengébbek voltunk, mint Montenegró, nyugodtan mondhatom - nyilatkozta Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4-nek. - A hatodik hely reális, mert előtte a Világligában is hatodikok lettünk, ugyanilyen koreográfiával. Most a jövővel még nem foglalkoznék, a sebeinket kell nyalogatni.”