Montenegró: az ellenzék szerint államcsíny történt a hétvégén

Fotó: ANADOLU AGENCY / Olsi Shehu

-

Nem ismerik el a választási vereséget és Milo Djukanovic győzelmét. Még nem közölték, mire készülnek Crna Gorában.


A Demokratikus Front, a Kljuc, a demokraták és a szociáldemokraták hétfő esti tanácskozásuk után bejelentették, hogy nem ismerik el a vasárnapi parlamenti választás eredményeit - írja a RTCG. A választást Milo Djukanovic pártja, a DPS nyerte. A 81 tagú podgoricai törvényhozásban 36 helyük lehet, és a bosnyák, az albán és a horvát képviselőkkel kormányt tudnak alakítani.

Az ellenzéki pártok szerint a választás során a Crna Gora-i parlamentarizmus történetében példátlan visszaéléseket tapasztaltak. Az ellenzék szerint az országban puccskísérlet történt, és olyan légkörben nem lehet szabad és tisztessége választásokat tartani. Az ellenzéki pártok az követelik, hogy - a nemzetközi közösség részvételével - független bizottság vizsgálja ki az államcsínykísérlet körülményeit, és fedje fel a végrehajtókat és az elkövetőket.

Az ellenzék vezetői nem árulták el, mire készülnek, csak annyit közöltek, hogy minden eshetőségre van tervük.


Kinek a zsoldjában álltak?

A montenegrói rendőrség vasárnap közölte, hogy 20 szerbiai állampolgárt vettek őrizetbe. A rendőrség és a titkosszolgálat szerint "a félkatonai csoportot" a szerb csendőrség volt parancsnoka vezette, és a fegyveresek arra készültek, hogy a választás éjjelén elfoglalják a podgoricai törvényhozás épületét és őrizetbe vegyék Djukanovic kormányfőt.


Nebojsa Medojevic, az ellenzéki PZP vezetője a Twitteren azt írta, hogy a feltételezett terroristákat Djukanovic bérelte fel, hogy a választás napján a miniszterelnök puccsot hajthasson végre.Medojevic szerint a "félkatonai csoportról" szóló hír szégyenteljes, megrendezett esemény.A montenegrói választások tétjéről szóló cikkünk itt olvasható.