Mongólia eltörli a halálbüntetést

-

Hisigdemberel Temuudzsin külügyminiszter azt sem hallgatta el, hogy nagy viták voltak a nagy állami hurálban a kérdésről.


Ezzel a 105. ország a világon, amely lemondott a legsúlyosabb büntetési forma alkalmazásáról - derült ki a mongol igazságügyi miniszter szerdai közleményéből.

Temuudzsin a Montsame hivatalos mongol hírügynökségnek elmondta, hogy a kivégzés gyakorlatát kizáró új és „régóta várt" büntetőtörvénykönyvet múlt héten, hosszas viták után fogadta el a mongol parlament, a 76 tagú nagy állami hurál.

A 2010-ben hatalomra került Cahiagín Elbegdordzs mongol elnök első intézkedései között szerepelt a halálbüntetés felfüggesztése, majd a büntetések enyhítéséért szállt síkra.


Ez a fejlemény (a halálbüntetés eltörlése) nagyon biztató, és konkrét példája a mindannyiunk - beleértve a szörnyű bűncselekményeket elkövetőket is - emberi jogaiért folytatott harcban tapasztalható előrelépéseknek

- hangsúlyozta Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a mongol intézkedéssel kapcsolatban kiadott közleményében. „Nem engedhetjük meg, hogy a bűncselekmények, legyen szó a legrettenetesebbekről, megfosszanak minket az alapvető emberiességtől" - tette hozzá.

A brit székhelyű Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Mongóliában 2008 óta nem hajtottak végre halálbüntetést. Roseann Rife, az AI kelet-ázsiai kutatási igazgatója a mongol döntéssel kapcsolatbankijelentette, hogy a halálbüntetés világszerte eltűnőben van.