"Mondd azt, hogy ottalvós buliba mész" - így szervez be egy terrorista

-

Egy kanadai riporter 15 éves lánynak adta ki magát, és lebuktatott egy Iszlám Államhoz tartozó terroristát.


Simán beszervezett volna egy 15 éves lányt terroristának egy brit dzsihádista. Nem sejtette azonban, hogy nem egy, az Iszlám Állam eszméjéért élő-haló lányba botlott a neten, hanem egy újságíróba. Skype-os videobeszélgetéseken adott részletes utasításokat a „lánynak", hogyan tudna csatlakozni a szervezethez - olvasható a Daily Mail-ben. Több mint egy héten át egyeztettek erről.

A „lány" és a férfi úgy került kapcsolatba, hogy az újságíró - aki nem akarja felfedni magát - csinált egy ál-twitteroldalt, mintha 15 éves lány lenne, és várta, felkelti-e a dzsihádisták figyelmét. Órákon belül elárasztották üzenetekkel, az a férfi is szinte azonnal jelentkezett, akivel végül csevegésbe kezdett.


A terv szerint először is otthon azt kellett volna mondania a lánynak, hogy „ottalvós" buliba megy, már péntek este. Megnyugtatta: mire Törökországba ér, már minden el lesz intézve. Leírta azt is, milyen átszállásokkal jut el Isztambulba. Onnan autóval vitték volna a határhoz, majd Szíriába, ott várt volna rá a férfi, aki azt ígérte, feleségeként „venné fel” a lányt, és figyelmeztette: a szüleinek semmiképpen se beszéljen az akcióról.

Nyugati ruhákat kellett volna viselnie, hogy ne okozzon feltűnést, és turistának kellett volna álcáznia magát. Az is kiderült, hogy a lány túl fiatal, így a szokásos eljárással ellentétben nem tudja őt biztonsági házban elrejteni. Valamint:


készpénzt hozz magaddal, történhetnek problémák

- mondta a férfi. Azt ígérte, fegyvert is vesz a lánynak, mert "itt minden lány hord fegyvert", és arra kérte, hogy Skype-on csinálják meg a muszlim házassági ceremóniát, a nikaht. A terrorista ugyanis tartott attól, hogy ha az Iszlám Állam területére ér a lány, akkor egy másik dzsihádistával házasodik. Ez volt az a pont, amikor az újságíró megszakította a kapcsolatot a férfivel, és előjött a sztorival.

A nyomozás során kiderült, hogy az Abu Antarként bemutatkozó férfi polgári neve Ahmed Canter, Szomáliában született, fél éves korában költöztek Londonba, „privátban” könyvelő volt Nyugat-Londonban, mielőtt Szíriába utazott volna, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon.

A férfi családja elhatárolódott tőle, és közölték: segítenek a rendőrségnek.