Molotov-koktélokkal balhéznak, nagy a káosz Athénban

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött csütörtökön Görögországban a kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul: a hivatalok és az iskolák zárva tartanak, az orvosok csak a sürgős eseteket látják el, szünetel a hírszolgáltatás, a metrók nem közlekednek. Így mindenkinek van ideje a csetepatéra.


Mintegy 25 ezren vettek részt Athén központjában az újabb magas adók és költségcsökkentések elleni tiltakozás jegyében tartott három megmozduláson - közölte a rendőrség. A feszültség ugyan nem akkora, mint a korábbi években Athénben tartott általános sztrájkok és egyéb megmozdulások idején, de a közösségi közlekedés már kora reggel leállt, ahogy az állami intézmények sem nyitottak ki - tájékoztatott a legnagyobb görög szakszervezeti szövetség (GSEE) egyik képviselője. Ennek megfelelően nem járnak a metrók, vonatok és komphajók, az állami iskolák és kórházak nem nyitottak ki, belföldi repülőjáratok tucatjait törölték, és a legtöbb régészeti hely és múzeum sem fogad csütörtökön látogatókat. A rádióban és a televízióban helyi idő szerint reggel hat óra óta nincsen híradás, mivel az újságírók sem vették fel a munkát. A szakszervezetek fél 10-től demonstrációkat tartottak.Az Athénban menetelő tüntetők közül többen a parlament előtt elhaladva Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait, akik viszont könnygázt és fénygránátot vetettek be. Az AFP tudósítója szerint a Szintagma téren mintegy 150, vasrúddal és márványdarabokkal felfegyverzett fiatal esett neki egy buszmegállónak és felgyújtották az OTE távközlési vállalat egyik kocsiját is. Az elkövetők közül három embert vettek őrizetbe, mielőtt sikerült a rendet helyreállítani.

A rendőrség közlése szerint egy rendőr könnyebben megsérült még az összecsapások előtt, amikor három férfi rátámadt. Kórházban ellátták, majd elhagyhatta a kórházat.Tízezres tüntetés volt Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában is, ez utóbbi incidensek nélkül ért véget.

Ilyen átfogó sztrájkra Alekszisz Ciprasz kormányfő hivatalba lépése óta még nem volt példa. A munkabeszüntetésre az ország három legfontosabb szakszervezeti szövetsége szólított fel.


A fenyegető államcsődre való tekintettel Görögország kormánya augusztus közepén jóváhagyott egy újabb, a következő három évre szóló 86 milliárd eurós mentőcsomagot, amelyért cserébe további takarékossági intézkedések és reformok végrehajtását vállalta.