Molnár Piroska kapja a kritikusok életműdíját

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Molnár Piroska kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. Az elismerést a Színikritikusok Díjának átadó ünnepségén, a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, szeptember 20-án veheti át.


A Színházi Kritikusok Céhe ötödik alkalommal adja át életműdíját. A szakmai szervezet tagjai többfordulós szavazással döntenek arról, hogy ki kapja az elismerést.


Molnár Piroska 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ezt követően 1982-ig a Nemzeti Színházban játszott. A Katona József Színház alapító tagja. 1984-ben visszatért Kaposvárra, 2002 és 2013 között a Nemzeti Színházban volt tag, azóta a Thália Színház művésze. Rendszeresen fellép vendégként a Budapesti Operettszínházban, a Kőszegi Várszínházban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Ezenkívül több magyar tévéjátékban és filmben játszott, mozifilmben legutóbb a Liza, a rókatündérben láthattuk.

Oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, számos kitüntetéssel, díjjal ismerték már el munkáját, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, Prima Primissima díjas és elnyerte a Színikritikusok Díját is. 2010-ben díjat alapított a Csiky Gergely drámájából kölcsönzött Nagymama névvel a legígéretesebb kaposvári fiatal női és férfi színész számára.


Az életműdíjat először 2011-ben adták át a kritikusok Törőcsik Marinak. 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező, 2014-ben Fodor Tamás színművész, rendező, színházigazgató kapta az elismerést.