Molnár Csaba: a DK-nak csak a Fidesz a politikai ellenfele

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Az MSZP belső ügye a vereség, túlmenne a határon, ha erről véleményt mondanának – erről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, EP-képviselő beszélt hétfőn. Szerinte nem fognak rosszat mondani egymásra. Az MSZP-nek egy hete van döntenie saját vezetési ügyeiről, ezután lehet leülni tárgyalni a későbbi együttműködésről. A DK egyetlen politikai ellenfele a Fidesz – tette hozzá.


Molnár Csaba hatalmas sikerként értékelte az EP-választás eredményét. A DK csaknem 10 százalékos támogatottsága lényegesen magasabb, mint amennyire a közvélemény-kutatók, vagy az elemzők számítottak. Ma a DK az egyik legerősebb párt Magyarországon.  

Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Győrött, illetve Nagykanizsán, Székesfehérváron, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten a Fidesz mögött második helyen végzett és a falvakban is 7 százalék körüli eredményt ért el. Leérettségizett és országos párttá vált. A DK EP-képviselői a Szocialisták, Demokraták Progresszív Szövetségéhez, vagyis az európai balközép (röviden a szocialista) frakcióhoz nyújtották be csatlakozási kérelmüket, ahhoz, amelyben az MSZP is tag.

Molnár Csaba szerint Orbán Viktor arcul csapta a magyar és az európai választókat, amikor közölte, hogy nem támogatja az Európai Néppárt jelöltjét, a luxemburgi Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnöki posztjára. A magyar kormányfő tehát sem a választói demokráciát, sem Európát nem érti – tette hozzá. Molnár Csaba kitért minden olyan kérdés elől, amely a baloldali összefogás lehetőségeit firtatta az ősz önkormányzati választásokon. Egyetlen üzenete volt, amelyet azonban háromszor is megismételt: „szerénység, szerénység, szerénység!”. Ezt ugyan hivatalosan saját pártjának üzente, de úgy, hogy „a lányomnak mondom, hogy a menyem is értsem belőle”.