Molesztálási vádak miatt lemondott az izraeli belügyminiszter

-

Szilván Salom a közügyektől is visszavonul. Lemondásával a családját védi, az ügyészség vizsgálatot rendelt el.


Vasárnapra már tizenháromra nőtt azoknak a nőknek a száma, akik azt állítják, hogy Szilván Salom molesztálta vagy megpróbálta molesztálni őket közös munkavégzésük idején, ezért mondott le most, de visszautasítja a vádakat. Azt mondja, a családját akarja megvédeni, ezért távozik.

„Huszonhárom évig szolgáltam odaadóan és hittel parlamenti képviselőként és különböző minisztériumok élén a közügyeket”- mondta Salom vasárnap. A jobboldali Likud párt politikusa mind miniszteri tárcájáról, mind képviselői mandátumáról lemondott.

Jehuda Weinstein államügyész közölte, hogy Salom távozása ellenére vizsgálatot rendel el, és találkozót tartott az izraeli rendőrség illetékes nyomozóival - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Két nő azt is jelezte, hogy kész a rendőrségen is vallomást tenni, amennyiben megőrizheti névtelenségét. Noha eddig senki sem tett feljelentést a Likud veterán politikusa ellen, a rendőrség elkezdte gyűjteni a bizonyítékokat, és felkutatni azokat, akik a nők állításait tanúként alátámaszthatják.

Salomot először tavaly vádolták meg molesztálással. Akkor egy nő egy másfél évtizeddel korábbi szexuális zaklatás miatt tett feljelentést a rendőrségen az akkor még az energia- és vízügyi miniszteri posztot betöltő politikus ellen, de ez az ügy a bejelentés idejére már elévült. A volt titkárnő feljelentése mégis megakadályozta, hogy Salom államelnöknek jelöltesse magát, noha előzőleg bejelentette, hogy indulni akar Simon Peresz hivataláért.

Salomot a párt listáján következő Amir Ohana nevű ügyvéd, a Likud első nyíltan homoszexuális politikusa követi a kneszetben parlamenti képviselőként. A belügyminiszteri tárcát egyelőre Benjámin Netanjahu miniszterelnök veszi át, aki a kormányfői feladatok mellett már négy minisztériumot is a kezében tart.