Molekuláris nitrogént találtak a 67P-üstökösön

Fotó: AFP / - / AFP / -

-

A lelet felrúg pár elméletet, felvet néhány érdekes kérdést, és újra ünnepelhetjük kicsit a Rosetta-szondát.


Molekuláris nitrogént talált a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön a Rosetta szonda – adta hírül az ESA. Ez az első alkalom, hogy az elemet egy üstökösön is megtalálták, többnyire a vegyületeit lehet észlelni.A tudósok úgy gondolják, hogy az elem ebben a formájában volt a leggyakoribb a Naprendszer kialakulásakor. A Szaturnusz Titán nevű holdjának és a Neptunusz Triton holdjának légkörében is jelen van a vegyület.


„A molekuláris nitrogén megtalálásával le lehet szűkíteni, milyen körülmények között keletkezett az üstökös, mert nagyon alacsony hőmérsékletre van ahhoz szükség, hogy jégbe fagyjon” – mondta Martin Rubin, a berni egyetem tudósa. Rubin és csoportja értékelte ki a Rosetta ROSINA nevű tömegspektrométere által elvégzett 138 mérést. Az adatokat október 17. és 23. között rögzítették, amikor a Rosetta tíz kilométerre volt a Csurjumov–Geraszimenko-üstököstől.

Az, hogy az üstökösön észlelték a molekuláris nitrogént, azt jelenti, hogy rendkívül alacsony hőmérsékleten keletkezett az égitest. A tudósok szerint a jegesedés 23 és 53 Kelvin fok közötti hőmérsékleten következhetett be. Erre utal az is, hogy a nitrogén–szén-monoxid arány a vártnál huszonötször alacsonyabb volt. Az adatok azt is sugallják, hogy nem a Jupiter-család üstököseiből származik a Föld légkörében található nitrogén.