Moldovai állampolgárságot kap Traian Basescu volt román elnök

Fotó: MTI/MTVA / Vadim Ghirda

-

Az exelnök épp látogatást tett a szomszéd országban, amikor bejelentették „kitüntetését”. Chisinau azt díjazza ezzel, hogy támogatta az országot, sőt, Románia és Moldova egyesítését is.


Az állampolgárság adományozását Marius Lazurca chisinaui román nagykövet erősítette meg a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva. Elmondta, hogy Basescu Nicolae Timofti moldovai államelnöktől kapja meg az állampolgárságot.

Basescu egy közösségi oldalon tette közzé, hogy április 2-3-án Timofti meghívására Moldovába látogat, és ebből az alkalomból megkapja a legmagasabb rangú moldovai katonai kitüntetést. Chisinau ezzel akarja elismerni azt, hogy Basescu elnöki működése idején folyamatosan támogatta Moldovát, és hozzájárult a régióban a demokrácia és a biztonság erősítéséhez.

Basescu már 2013 júniusában úgy nyilatkozott, hogy miután lejár az elnöki mandátuma, kérni fogja a moldovai állampolgárságot, mert így akarja kifejezni tiszteletét és szeretetét a Romániával keleten határos ország iránt.

Második elnöki mandátuma idején erőteljesen szorgalmazta Románia és Moldova egyesülését. 2013 novemberében úgy nyilatkozott, hogy a NATO- és az EU-csatlakozás után Romániának a következő nagy célja a Moldovai Köztársasággal való egyesülés kellene legyen.

Románia állampolgárságot ad azoknak a moldovaiaknak, akik felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A több mint egy évtizede zajló visszahonosítási folyamatot 2009-ben könnyítették meg. A mai Moldova nagy részével azonos Besszarábia a két világháború között Romániához tartozott.