Moldovában négyszer csaptak le radioaktív anyagot csempészőkre

Fotó: MTI/AP/Moldovai rendőrség / Moldovai rendőrség

-

Csak az elmúlt négy évben, és előfordulhat olyan eset is, amikor nem sikerült elkapnia a rendőröknek a csempészeket.


A moldovai rendőrség az FBI-jal együttműködve az elmúlt öt évben négy alkalommal is megakadályozta, hogy az országon keresztül nukleáris anyagot juttassanak el közel-keleti szélsőségeseknek – számolt be róla az Associated Press (AP) a BBC szerint.


A legutóbbi eset februárban volt, amikor egy titkos ügynöknek nagy mennyiségű radioaktív céziumot kínáltak fel. A nyomozók szerint a legtöbb anyag Oroszországból származik, és több banda kapcsolatban van az orosz titkosszolgálattal. Az AP-nek most azért számoltak be erről az igazságügyi hatóságok, hogy kiemeljék, milyen veszélyessé vált a nukleáris feketepiac.

Az ilyen ügyek felderítését ráadásul az orosz–európai kapcsolatok megromlása is megnehezíti. A mind a négy csempészügy kiderítésével megbízott moldovai nyomozó, Constantin Malic elképzelhetőnek tartja, hogy ennél több eset is lehet.

A lefoglalt céziumért – amellyel több város utcáit is be tudták volna szennyezni – a csempész 2,5 millió eurót akart kapni. A fedett ügynöknek a csempész azt mondta:


Ezzel egy piszkos bombát tudsz készíteni, ami tökéletes lenne az Iszlám Államnak. Ha kapcsolatban állsz velük, akkor az üzletet simán meg lehet kötni.


A kevésbé radioaktív cézium 135-öt tartalmazó mintát lefoglalta a rendőrség, valamint a csempész mellett két másik embert is letartóztattak.


A másik három eset a következő volt:
  • 2010-ben három embert tartóztattak le, miután egy kimerült uránhenger egy lefűrészelt darabját próbálták készpénzzé tenni.
  • 2011-ben a nyomozók megakadályoztak egy üzletet, amely során fegyverminőségű urániumot akartak eladni egy közel-keleti potenciális vevőnek.
  • 2014-ben egy nem feljavított uránminta cserélt gazdát 15 ezer dollárért. Hat embert tartóztattak le.