Moldovában bukkantak fel a milliárdokat érő olasz festmények

-

A 17 reneszánsz és barokk festmény mintegy 5-6 milliárd forintot érhet; tavaly novemberben lopták el őket egy veronai múzeumból. A hatóságok 13 embert tartóztattak le.


A gyanúsítottak elfogását Flavio Tosi veronai polgármester jelentette be, hozzátéve, hogy reméli, a festmények mind jó állapotban kerülnek majd elő. 10 moldovai és három olasz állampolgárt vettek őrizetbe, kilenc személyt a Moldovai Köztársaságban, négyet Olaszországban. Köztük van a múzeum biztonsági őre is, aki szolgálatot teljesített a lopás estéjén.

November 18-án a veronai Castelvecchio múzeum zárása előtti percekben érkezett az épülethez három álarcos, fegyveres rabló, akik közül ketten arra kényszerítették a bejáratnál álló vagyonőrt, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, akinek a száját ragasztószalaggal tapasztotta be.

A rablók elvitték világhírű művészek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt szállítottak el.