Mol–INA-ügy: az új horvát kormány is kész folytatni a csatározást

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A zágrábi kabinet vezetője állítólag már fogalmazza a Budapestre küldendő üzenetet.


A leendő zágrábi kormányfő szerint Hernádi Zsolt menekül a horvát igazságszolgáltatás elől, a Mol pedig ideges, mert nincs embere a horvát kormányban – írja a Nacional. Andrej Plenkovic – akit szerdán kormányfőnek választhat meg a sabor – már utasította munkatársait, hogy dolgozzák ki a magyar cég képviselőinek szóló választ. Plenkovic „közeli munkatársa” szerint „az új kormány készen áll a válságra” – írja a lap, amely szerint „eszkalálódik a feszültség az INA körül”. Zágrábban így reagáltak az interjúra, amelyet Hernádi Zsolt, a Mol első embere adott az Origónak.

Plenkovic korábban azt is mondta, hogy a Molnak világosan közölnie kell, ha az INA-ban nem akarja végrehajtani a szerződésből fakadó stratégiai fejlesztéseket. Plankovic szerint erre megfelelő választ tudna adni a kormánya.


Tervgazdálkodási gondolkodás

„A Mol a legjobb tudása szerint próbálja pozitív tartományban tartani az INA mérlegét, de hosszabb távú fejlesztési kérdésekben szükség lenne egy együttműködő partnerre, a horvát kormányra is” mondta Hernádi az Origónak. A Mol vezetője szerint a horvát kormányok „egyelőre csak arról akartak beszélni velünk, hogy 2003-ban vagy 2008-ban, még a válság előtt milyen fejlesztésekről beszéltünk, de most 2016-ot írunk. A világ nem visszafelé halad. Nekünk 2030-ról kellene egymással beszélnünk, arról, hogy mit kell tennünk azért, hogy akkor is létezzen még a horvát olajtársaság. Amíg nem tudunk előretekintve beszélni a horvát kormánnyal, amíg folyamatosan tervgazdasági gondolkodásba ütközünk, addig nem lesz előrelépés ezen a területen – mondta Hernádi. – Mi tudjuk, merrefelé fejlődjön a Mol, ebben lehet szerepe az INA-nak, de nem feltétlenül.”

A Mol vezetője szerint ha az INA-ról piaci alapokon tudnak beszélni, akkor van értelme a párbeszédnek. „A Mol-csoport megy tovább a maga útján, INA-val vagy anélkül. Én sajnálom a legjobban, hogy jelenleg nem tudok jövőképet adni az INA-ban dolgozóknak. Megteszünk mindent, hogy fenntarthatóan működtessük az INA-t, de a további fejlesztési irányokhoz már szükség lesz a horvát kormányra is.Ha a horvát politika egy tervgazdasági szemléletű, politikailag irányított, nem piaci alapon működő INA-t szeretne – nos, erről is lehet szó, de ehhez mi nem kellünk” – mondta Hernádi az Origónak.