Módosulhat az ötéves szabály a záróvizsga megszerzésére

-

Pontosításra kerülhet a felsőoktatási törvényben az a passzus, amely maximum öt évet ad a záróvizsga letételére azoknak, akik a tanulmányaikat 2005 előtt megkezdték meg. Ugyanis azoknak valóban rendkívül rövid idejük lenne a felkészülésre, akik 2010 és 2011 fordulóján fejezték be tanulmányaikat.


A Népszabadság korábban arról írt, hogy egy nem pontos törvénymódosítással túl szoros, esetenként egyenesen betarthatatlan határidőt adtak azoknak a volt hallgatóknak a záróvizsga letételére, akik évek óta függőben hagyták diplomájuk megszerzését. A lap szerint ez több ezer hallgatót érinthet.


Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-nek megküldött nyilatkozatában reagált a sajtóértesülésre. Maruzsa megjegyezte, hogy a hallgatói kötelezettségeket az elmúlt két évtized felsőoktatási jogszabályai - az 1993-as, a 2005-ös és a 2011-es törvények - eltérő módon szabályozták.

Az 1993-as törvény például még jóval megengedőbb volt, nem tartalmazott a tanulmányok lezárására vonatkozó passzust. Ma ez azt jelenti, hogy aki 2005 előtt kezdte meg a tanulmányait, de még mindig nem tett záróvizsgát, azaz nem szerzett oklevelet, nem „vezetődik ki" a rendszerből. Ez tízezres nagyságrendben érint hallgatókat, döntő többségük azonban már évek óta be sem tette a lábát az egyetemre – tette hozzá az elnök.


Kiemelte ugyanakkor, hogy mivel az intézmények többször keresték az érintett hallgatókat, és nagy részük nem reagált a megkeresésre, a korábbi címén a többség pedig már nem is érhető el, a jogalkotó azért döntött úgy idén tavasszal, hogy egy törvénymódosítással megszabnak egy végső határidőt a záróvizsga letételére. Eszerint az érintett hallgatóknak 2016. szeptember 1-ig le kell tenniük a záróvizsgát.


Mivel azt akarták, hogy ne egyszerre jelenjen meg egy nagyobb hallgatói létszám a vizsgán, ezért bent hagyták a törvényben azt a jelenlegi hallgatókra évek óta érvényes szabályt is, amely szerint legkésőbb öt évvel az abszolutórium után kell letenni a záróvizsgát. Ennek köszönhetően pedig azok számára, akik éppen 2010 és 2011 fordulóján fejezték be tanulmányaikat, valóban nagyon közel lenne a határidő – ismerte el Maruzsa, de hozzátette, hogy ez szerinte csupán néhány száz hallgatót érinthet, és nem több ezret, ahogy azt a Népszabadság állította.


Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a tárca nyitott arra, hogy ezt az ötéves szabályt pontosítsák, és egy ilyen értelmű javaslatot kapcsoljanak a hamarosan a parlament elé kerülő felsőoktatási törvénymódosításhoz. Erről a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai ülésén már egyeztettek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.