Módosíttatná a népszavazási törvényt az NVI, mert nem érti

-

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke erről egy MSZP-s kifogásra adott válaszában írt. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azért fordult ismét az NVI-hez, mert a múltkor nem kapott kielégítő választ arra, miért is utasította el népszavazási kérdésüket a vasárnapi boltzárral kapcsolatban.


Nem egyértelműek a népszavazási kérdések kezelésével, befogadásával kapcsolatos szabályok következményei, ezért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke jogszabály-módosítást kezdeményez az igazságügyi miniszternél - olvasható Pálffy Ilona NVI-elnök levelében, amelyet Harangozó Tamásnak, az MSZP frakcióvezető-helyettesének írt hétfőn.

Mint ismert, az MSZP-s javaslatot az NVI azzal dobta vissza, hogy bár elsőként nyújtották, de túl korán, mert akkor még nem emelkedett jogerőre a Kúria döntése, amely elutasította az előző hasonló témájú népszavazási kérdést, a Magyar Munkáspárt elnökéét. A Kúria döntése megjelent ugyan a valasztas.hu oldalon, de az NVI szerint az ebben a formában csak a népszavazásra jogosultak tájékoztatását szolgálja, de joghatással nem bír, hiszen az NVI nem résztvevője a bírósági felülvizsgálati eljárásnak.

Azért van jelentősége annak, hogy mikor emelkedik egy népszavazási kérdés elutasítása jogerőre, mert a népszavazási törvény értelmében azonos tárgykörben csak egy kezdeményezés vizsgálható, így a később benyújtott kérdéseket el kell utasítani az úgynevezett "párhuzamossági moratórium" miatt.

Harangozó Tamás június 9-én levélben fordult Pálffy Ilonához, ebben választ várt az NVI-elnök "időelőttiséggel" kapcsolatos álláspontjára, az MSZP politikusa szerint ugyanis a jogszabályok nem kötik a jogerőt a Kúria honlapján való közzétételhez. Harangozó Tamás emellett kíváncsi volt az iroda iratkezelési szabályaira és a küldemények átvételének szabályaira is.

Az NVI elnöke hétfői válaszában emlékeztette a politikust arra, hogy az "időelőttiséggel" kapcsolatos jogi álláspontja április óta - amikor egy hasonló ügyben kellett döntenie - világos, azt az MSZP NVB-be delegált tagja is - aki "beadta" a párt népszavazási kérdését - ismerhette.

Az NVI elnöke levelében kitért arra is, hogy álláspontja szerint a népszavazási kérdések kezelésével, befogadásával kapcsolatban felmerülő viták alapvetően a nem egyértelmű törvényi szabályozás következményei, ezért az igazságügyi miniszternél kezdeményezi a jogszabály módosítását.

Az NVI-nél az MTI érdeklődésére elmondták: az iroda javaslata az, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége".

Az MSZP képviselője, Lukács Zoltán Géza magánszemélyként július 7-én ismételten benyújtotta a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezést, amely így az NVB napirendjére került. A testület hétfő délután dönt a kérdés hitelesítéséről további két, hasonló témájú kérdéssel együtt.