Módosítják az EU tengeri műveleti tervét

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Róma azt kéri, ne csak az olasz partokra szállítsák a tengerből kimentett menekülteket.


Olaszország számára kedvezően változtatják meg a Triton műveleti tervet – erről döntöttek a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség tanácskozásán.

„Minden részt vevő ország elismerte, hogy Olaszország rendkívüli nyomásnak van kitéve, és további támogatásra van szüksége az EU-tól és a Frontextől" – áll a közleményben.

Róma azt akarja elérni, hogy a Tritonban szolgáló európai hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket. Elutasítás esetén kész kilépni a Triton-műveletből. A Frontex bejelentette, hogy munkacsoportot állítanak föl a Triton műveleti tervének átdolgozására, de hogy eleget tesznek-e Olaszország minden követelésének, arról nem volt szó.

Olaszország 2014-ben állapodott meg a Frontexszel, hogy a nemzetközi vizeken kimentett embereket az olaszországi partokon fogadják be akkor is, ha nem olasz felségjelzésű hajók fedélzetén érkeznek. Málta viszont csak arra kötelezte el magát, hogy kizárólag a saját felségvizein mentett embereket fogadja be. Olaszország cserébe jelentős gazdasági-pénzügyi kedvezményekben részesült az EU-tól.