Módosítják a török alkotmányt

Fotó: ANADOLU AGENCY / Elif Ozturk

-

Az alkotmány korlátozott módosításáról állapodott meg hétfőn a török parlament pártjainak többsége. Egyebek mellett ezentúl a csendőrség és a parti őrség teljes egészében a török haderő helyett a belügyminisztériumhoz tartozik majd.


Recep Tayyip Erdoğan török államfő a tárcavezetői egyeztetés előtt egy időben fogadta Binali Yıldırım kormányfőt, továbbá a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetőit, Kemal Kılıçdaroğlut és Devlet Bahçelit. A több mint két és fél órás találkozóra a negyedik parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) társelnökei, Selahattin Demirtaş, valamint Figen Yüksekdağ azonban nem volt hivatalos.

Erdoğan már múlt pénteken jelezte, hogy a parlamenti pártok egyetértésével lehetséges az alaptörvény korlátozott módosítása. Binali Yıldırım hangsúlyozta: emellett újrakezdődött a leendő alkotmány megfogalmazásának folyamata, amelyben a HDP is részt vehet. A miniszterelnök felszólalásában kiemelt néhány példát a három hónapos rendkívüli állapot keretében hozott törvényerejű rendeletek következő csoportjából.

Az intézkedések értelmében a csendőrség és a parti őrség teljes egészében a török haderő helyett a belügyminisztériumhoz tartozik majd. Az egyik rendelet alapján a Boszporusz-híd a „Július 15. vértanúinak hídja” nevet kapja. Továbbá Isztambulban és Ankarában is emlékművet állítanak a július 15-én életüket vesztett „mártírok” emlékére. Erdogan múlt csütörtökön a vértanúk emléknapjává nyilvánította a július 15-i puccskísérlet napját. A puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.