Módosítana a büdzsén a Költségvetési Tanács

Fotó: MTI / Vajda János

-

Sokba kerültek a menekültek, kimerült a rendkívüli helyzetek kezelésére szolgáló fejezet.


A Költségvetési Tanács véleménye szerint „fölmerül a költségvetés módosításának indokoltsága” – jelentette ki Kovács Árpád, a tanács elnöke szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Kovács hangsúlyozta, hogy az államháztartás a migrációs válságból eredő terheket bírja, a hiánycél nagy valószínűséggel teljesíthető, és az adósságszabály nem sérül, de gondos, fegyelmezett munkára és nagyon takarékos tevékenységre van szükség.


Az első fél évben jelentkező kiadássorozat: a kerítésépítés, az extra rendőri, katonai ellátási költségek és a MÁV költségei a második fél évben is fennállnak majd – mondta. A kormányzat tehát kénytelen volt ezeket az előirányzatokat megemelni mintegy 60 milliárd forinttal – tette hozzá az elnök. A rendkívüli helyzetek kezelésére szolgáló fejezet kimerült, azt meg kellett emelni. A bevételi folyamatok az első fél évben kedvezően alakultak, ezzel létrejött a bevételi oldalon is mintegy 60 milliárd forintos „mozgástér” a költségvetésben. Technikailag a dolog tehát rendben van – szögezte le Kovács Árpád.

Biztatónak mondta, hogy a kiadási oldal és a hiány nem futott el, a bevételek kedvezőek, a mozgástér csökkent ugyan, de megmaradt. Ugyanakkor a kockázatok közé sorolta az európai uniós pénzek egyenetlen és késedelmes befutását és azokat a tételeket, amelyekről vita folyik, valamint a vagyonértékesítésből, így a termőföldek eladásából várt bevételeket, amit a Költségvetési Tanács már korábban is kifogásolt a gyenge megtervezettségük miatt.