Modigliani feljött másodiknak az árverési örökranglistán

-

A Christie's árverésén a rekordok napja volt a hétfő.


Az olasz Amadeo Modigliani 36 évesen tuberkulotikus agyhártyagyulladásban, szegényen halt meg Párizsban, életében ugyanis nem nagyon vették a műveit. Halála után azonban alkotásai rendkívül keresettek lettek. Ennek betetőzéseként hétfőn a Christie's New York-i árverésén majdnem világrekordáron, 170,4 millió dollárért kelt el Fekvő akt című képe (lásd fent). Árverésen ennél többet – 179 milliót dollárt – eddig csak a spanyol Pablo Picasso Az algíri nők (O. változat) című alkotásáért adtak. Modigliani saját árverési rekordját eddig egy szobra, a Fej tartotta 70,67 millió dollárral.

A New York Times beszámolója szerint Modigliani festménye a 10. mű a világon, amelyet dollárban 9 számjegyű összegért ütöttek le aukción. Az árverés 9 perc alatt lezajlott, hatan licitáltak, a győztes telefonon.

Azóta kiderült, hogy Liu Ji-csian taxisofőrből lett kínai milliárdos műgyűjtőé, múzeumtulajdonosé lett a Modigliani-kép.Liu a The New York Times amerikai napilapnak kedden elmondta, hogy Sanghajba viszi a festményt, ahol két magánmúzeuma is van feleségével közös tulajdonban. A férfi, aki tőzsdei kereskedéssel alapította meg vagyonát az 1980-90-es években, és felesége, Vang Vej Kína két legismertebb műgyűjtője.


Azt tervezzük, hogy kiállítjuk a képet a 2012-ban alapított múzeumunk ötödik évfordulóján. Ez lehetőséget teremt a kínai múzeumlátogatóknak, hogy jó képzőművészeti alkotást láthassanak anélkül, hogy el kellene hagyniuk az országot, ez utóbbi az egyik fő oka annak, hogy megalapítottuk múzeumainkat

– nyilatkozta Liu.


A Fekvő aktot egy olasz gyűjtő, Gianni Mattioli lánya, Laura Mattioli Rossi dobta piaca, a Christie's garanciát vállalt arra, hogy legalább 100 milliót kap érte. A Christie's nagyon jó napot zárt, mert még két művész – Roy Lichtenstein és Gustave Courbet – döntötte meg saját árverési rekordját, Paul Gauguin pedig saját szoborárcsúcsát szárnyalta túl.


MINDEN IDŐK LEGDRÁGÁBB ÁRVEREZETT KÉPEI (MILLIÓ DOLLÁR, AUKCIÓ ÉVE)

  1. Pablo Picasso: Az algíri nők (O. változat) 179,4 (2015)
  2. Amadeo Modigliani: Fekvő akt (1917–18) 170,4 (2015)
  3. Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról – 142 (2013)
  4. Edvard Munch: Sikoly – 119,9 (2012)
  5. Pablo Picasso: Akt, zöld levelek és mellek – 106,5 (2010)
  6. Alberto Giacometti: Sétáló ember I. – 104,3 (2010)
  7. Pablo Picasso: Fiú pipával – 104,1 (2004)

Picasso: Az algíri nők (O. változat) – minden idők legdrágábban leütött képe


Ebben a cikkünkben olvashat részletesen az árverési és a nem árverési rekordokról, merthogy a magánkereskedelemben vannak még drágábban gazdát cserélő képek, Gauguin és Cézanne egy-egy alkotásáért állítólag megadtak 250-300 millió dollárt is.