Mobilszámlát és hitelt nem szívesen fizetnek a magyarok

Fotó: Cultura Creative / Eugenio Marongiu

-

A mobiltelefonszámlát, a közlekedési bírságokat és a hiteltartozásokat fizetik leginkább késve a magyarok - derül ki az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. Az adókkal viszont nem merünk késni.


Nem hiába szigorított a NAV: a magyaroknak csak 5,5 százaléka mondja azt, hogy határidőn túl fizeti be az adókötelezettségét, ezzel pedig ez a terület lett az egyik legjobban teljesítő. Hasonlóan precízek vagyunk az oktatási költségekkel és a lakbérrel, itt is csak az érintett megkérdezettek kevesebb, mint 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy késik ezekkel a tételekkel.Ugyanakkor a megkérdezettek több mint 10 százaléka bevallottan késik a jelzáloghitelekkel, a mobilszámlával és a közlekedési bírsággal. Az Intrum Justitia szerint ennek leggyakoribb oka, hogy ezen tartozások sokszor nagyobb összegek és ezért nem férnek bele már a családi költségvetésbe. Sok esetben az is előfordul, hogy az érintettek arra számítanak, hogy a mobilszolgáltatók nem tesznek majd lépéseket a tartozások behajtására, illetve arra várnak, hogy hiteleik törlesztésében külső beavatkozással valamilyen kedvező fordulat történik.


Görögország, államcsőd, euró pénzérme

Nemzetközi összehasonlításban azt láthatjuk, hogy a közlekedési bírságokat a legtöbb európai országban késve fizetik az emberek, illetve az egyéb hiteltartozások kiegyenlítése kerül még a fizetendő sor végére. Több nyugat-európai országban az óvodai és bölcsődei költségekkel késnek sokat a lakosok, ami a magas gyerekgondozási díjaknak tudható be. Görögország az egyetlen, ahol a lakosok a közüzemi díjakat fizetik a legnagyobb arányban késve, ami a helyi szabályozás sajátosságára utalhat.

A férfiak és a nők hasonlóan nyilatkoztak az ügyben, hogy mely számla kifizetésével késnek általában. Két helyen mutatkozik jelentősebb eltérés a két nem képviselői között, az urak ugyanis nagyobb arányban fizetik ki a televízió előfizetést időben, mint a gyengébbik nem képviselői. Valószínűleg az idei foci EB miatt ez a preferencia nem fog változni. A jelzáloghitelek kifizetését viszont a hölgyek jóval előrébb helyezik a kifizetendők listáján, mint a férfiak.

A kutatásból kiderül az is, hogy az alacsonyabb végzettségűek a legnagyobb arányban az adókat fizetik ki, míg a magasabb iskolázottságúak inkább az oktatási költségeket veszik előre. A középiskolát vagy ennél kevesebb iskolát végzettek legnagyobb mértékben a vezetékes telefonszámla kifizetését, míg a magasabb iskolázottságú érintettek a közlekedési bírságok befizetését halasztják el.