Mobilon játszott a vonattragédia előtt a bajor forgalomirányító

Fotó: DPA / Josef Reisner

-

Előzetes letartóztatásba helyezték kedden a 11 halálos áldozattal járó februári bajorországi vonatbalesetért felelősnek tartott forgalomirányítót, aki valószínűleg mobiltelefonjával játszott a tragédia előtti percekben.


A forgalomirányító tiszt kétszer is hibázott, először szabad jelzést adott két egymással szemben haladó vonatnak, és amikor észrevette a tévedést és figyelmeztetni akarta a vonatvezetőket, rossz gombot nyomott meg.

Ez azért fordulhatott elő, mert elvonta a figyelmét egy számítógépes játék, amellyel mobiltelefonján játszott.A 39 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Azt elismerte, hogy a baleset előtti percekben játszott, de vitatja, hogy ez elvonta figyelmét a munkájáról.

A két szerelvény február 9-én korán reggel nagy sebességgel frontálisan ütközött a Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen. A vonatvezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg másik szerelvényt, nem maradt idő fékezésre és a két vonat egymásba rohant.A 11 halálos áldozatot követelő balesetben 24-en súlyosan, 61-en könnyen megsérültek.