Mo Farah szerint Mo Farah nem doppingolt

Fotó: MTI/AP / Kin Cseung

-

A négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó visszautasítja azokat a doppingvádakat, melyek a The Sunday Times című lapban megjelent cikk alapján merültek fel vele, illetve edzőpartnereivel szemben.


A brit lap az orosz Fancy Bears nevű hekkercsoport által megszerzett információkat tette közzé, melyek szerint az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelenleg is vizsgálatot folytat Farah-ék edzője, Alberto Salazar ellen. A gyanú szerint a kubai születésű szakember egy houstoni endokrinológussal szövetkezett, és vényköteles gyógyszert adagoltak intravénásan versenyzők egy részének az engedélyezettnél nagyobb dózisban, teljesítményfokozás céljából.


„Tiszta versenyző vagyok. Soha nem szegtem meg a szabályokat készítményekkel, módszerekkel vagy adagolással, és nagyon elkeserítő, hogy a média egy része a világos tények ellenére folyamatosan megpróbálja összekapcsolni a nevemet doppingvádakkal” – írta a cikkre reagálva közösségi oldalán a londoni és a riói játékok 5000 és 10 000 méteres bajnoka.

Az USADA a közleményében azt írta, hogy a Fancy Bears egy jelentéstervezetet szerzett meg, és valóban vizsgálódnak az ügyben, ám annak lezárultáig nem adnak ki nyilatkozatot.

Salazar szintén megszólalt, és Farah-hoz hasonlóan tagadta a vádakat, egyúttal jogi lépéseket helyezett kilátásba a The Sunday Timesszal szemben. A tréner elismerte, hogy L-Carnitine-t adott versenyzőinek, ám jelezte, hogy ez teljesen legális kiegészítő, s a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályainak megfelelően alkalmazták.