MNB: Rizikós befektetéseket kínál egy német cég

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A magyar jegybank szerint kockázatos és jogellenes lehet a Timberland Capital működése, ezért szólt a német felügyeletnek.


A Magyar Nemzeti Bankhoz beérkezett jelzések szerint a németországi székhelyű Timberland Capital Management GmbH (Timberland Capital) úgynevezett nyereség-részesedési jogokat értékesít magyarországi befektetők részére - közölte csütörtökön a jegybank. Ezt a tevékenységet az MNB kockázatosnak tartja.


Az MNB szerint a Timberland által kínált „nyereségrészesedési jog” (németül: Genußrecht) nem ismert jogintézmény a magyar piacon, ráadásul befektetők számára pedig kiemelt kockázatot jelent, hogy a szóban forgó cég felügyeletét nem az MNB, hanem a székhely alapján illetékes német felügyeleti hatóság, a Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) látja el


A német felügyelet (BaFin) vizsgálatától függően két eset lehetséges. Ha BaFin jogszerűnek minősíti a Timberland Capital magyarországi működését, a cégnek vagy a befektetéseit közvetítő társaságnak akkor is be kell jelentkeznie függő ügynökként az MNB-hez. Az MNB nyilvántartásában azonban jelenleg nem szerepel olyan cég, amely a Timberland befektetéseit teríthetné a magyar piacon. A magyar jegybank szerint ezért nagy valószínűséggel bármely Timberland-befektetéseket közvetítő ügynök jogszabályellenesen jár el.
A másik eset, ha a német felügyelet arra jut, hogy a Timberland nem végzi jogszerűen a magyarországi tevékenységét, akkor a magyarországi tevékenységes még súlyosabb megítélés alá esik - derül ki az MNB közleményéből.


A Timberland Capital befektetéseire a Portfólió.hu hívta fel a figyelmet pár nappal ezelőtt. A gazdasági szakportál azt írta, hogy a Timberland Capital látványos prospektusokkal és kiemelkedő hozamok ígéretével igyekezett meggyőzni az ügyfeleket, hogy nála fektessék be a pénzt. A cikkből kiderült az is, hogy az önmagát "alternatív alapként" jellemző titokzatos Timberland Capital tevékenységét az MNB nem ellenőrzi és esetleges csődjétől a magyar betétvédelmi rendszer sem óv meg.