MNB: lassul a lakásárak növekedése

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A lakáspiacot erős kereslet és fokozatosan alkalmazkodó kínálat jellemezte az első félévben.


A jegybank idén a lakásárak átlagosan 12,9 százalékos növekedésre számít. A júniusban mért adatok szerint országos szinten 15,3 százalékos volt az elmúlt 12 havi drágulás, a fővárosi árak növekedésének dinamikája jelentősen lassult – ismertette a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentésének adatait Nagy Tamás, a jegybank főosztályvezetője. Szerinte a hazai lakáspiacot erős kereslet és fokozatosan alkalmazkodó kínálat jellemezte az idei első fél évben.

A háztartások reáljövedelme évek óta 3-4 százalékkal emelkedik, nőttek a megtakarítások és jelentősen javultak a munkaerő-piaci mutatók. A lakásárak növekedési üteme egyelőre meghaladja az építési költségekét, ami kedvező a fejlesztőkre nézve, a munkaerőhiány ugyanakkor nehézséget okoz.

Országos átlagban a lakásárak szintje az évek óta tartó dinamikus emelkedés ellenére a reálgazdasági folyamatok által indokolt alatt van, Budapesten ugyanakkor az árak már elérték az egyensúlyinak tekinthető szintet, ezért indokolt a piac szoros nyomon követése – mondta a jegybank főosztályvezetője.