MNB-alelnök: csak formailag vizsgálták a bókerbotrány bankjait

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Balogh Ádám szerint csak pár napot kell várniuk a kártalanításra a volt betéteseknek. Az MNB alelnöke egy képviselői kérdésre válaszolt a parlamentben.


A szocialista Harangozó Gábor a Buda-Cash-ügyhöz kapcsolódó bankbotrányról beszélt, és felidézte, hogy a Dél-dunántúli Regionális Bank 1-1,5 éve még takarékszövetkezetként működött, megbízható, jó intézetként ismerték Somogy megyében. Az ellenzéki politikus szerint a mostani kormány bábáskodása, engedélye mellett született meg a bank olyan tulajdonosi háttérrel, amelyet ismerniük kellett. Idézte a 2010. szeptemberi vizsgálatot, amelyben a pénzügyi felügyelet szabálysértéseket állapított meg. Ezt követően határozatot hoztak arról, hogy negyedévente beszámolót kell közölni. Mi történt a negyedéves beszámolókkal, tudtak arról mi történt a banknál? - kérdezte, és Matolcsy György MNB-elnök lemondását követelte.


Balog Ádám, jegybanki alelnök azt mondta: az Országos Betétbiztosítási Alap megfelelő garanciát nyújt, hogy aki kisebb pénzeket tartott a bankban, ne érje kár. Pár napos várakozás lehet, ami nem kellemes, de korántsem olyan rossz a helyzet, mint elhangzott.

Azt visszautasította, hogy azért történtek visszaélések, mert engedélyt kapott a bank olyan tevékenységre, amelyet korábban nem végzett. Ezekben az intézetekben a takarékszövetkezeti időkben is ugyanaz a tulajdonosi kör volt, mint az engedélyezés után, és ezek a visszaélések már akkor is folytak. Az átvizsgálásuk csak formai lehetett, a tőkekivételt, a működés módját kellett vizsgálniuk - közölte az alelnök.


Beruházások maradhatnak el

A jobbikos Hegedűs Lorántné arról beszélt, hogy a Buda-Cash csődje miatt 136 önkormányzat nem tud hozzájutni a pénzéhez, és 3-4 milliárdos veszteségük van. Ők önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, mint ahogy számos közfeladatot ellátó intézmény is. Konkrét példákat említve kitért arra, hogy Told közösségben kertprogram valósulhatott volna meg, 20 új munkahellyel, Nagybajom településen a csatorna-felújítást finanszírozták volna, Berettyóújfaluban a Igazgyögy alapítvány által működtetett iskola került veszélybe. Megjegyezte: az OBA biztosítása nem terjed ki az önkormányzatok betéteire. Mikor kapnak teljes kártalanítást, közfeladatot végző szervezetek? - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Tállai András államtitkár megismételte, hogy az emberek a fizetésüket megkapták, ahogy a családi pótlékot is. Ez a legfontosabb lépés - jelentette ki, hozzátéve: ehhez keményen kellett dolgozni, a kincstárnál és a postánál is rendkívüli munkavégzésre került sor. A következő lépésben felmérik, mekkora a kár - jelezte.


Ismeretlen milliárdosokat támogattak?

Schmuck Erzsébet azt kérdezte, miért csak a milliárdosokkal kivételezik a kormány. Mint mondta, Töröcskei István 51 százalékos tulajdonában álló, csődbe ment Széchenyi Banknál is hasonló a helyzet, mint a Buda-Cash-ügyben. Ugyanakkor míg utóbbinál bár a kár meghaladja a 3 milliárdot alig 245 milliós kártalanítást ítélt meg a kormány, az előbbi milliárdos ügyfeleivel kivételt tettek, és a közszféra bérkompenzációs keretéből 6 milliárddal soron kívül kártalanítottak, és az érintett négy fő fejenként több 100 millióhoz is juthattak. Kik ezek a milliárdos magánszemélyek, és a teljes kártalanításra meddig kell várni a Buda Cash ügyben? - sorolta a kérdéseit.

Tállai András közölte: a pénzügyi rendszert és a bankrendszert át kell alakítani, az MNB nem tudja átvenni a kereskedelmi bankok szerepét és feladatát. Áldozni kell átmenetileg a tőkeinjekcióra, az állami tulajdon vásárlására, hogy elinduljon a valós hitelezés. Ennek keretében történt az említett banknál a tulajdonrész megvásárlása - jelezte, hozzátéve: az átvilágításnál kiderült, visszaélések vannak és működésképtelen. Az államnak ugyanakkor ebben a helyzetben is a tulajdonosi felelősségével kell eljárnia - rögzítette.


Már a vizsgálóbizottságra készülnek

Tuzson Bence arról beszélt, hogy a Buda-Cash-ügyben 100 milliárd forint ment el, és nagyon sok olyan ember tartotta ezekben a bankokban a pénzét, akiknek ez volt a megtakarítása. Felidézte: 2004-ben jogszabály módosítást fogadtak el, amellyel a kétéves ellenőrzési kötelezettséget megszüntették, és ezután 2009-ben ötévenkénti ellenőrzést vezettek be. 2010-ben zajlott a vizsgálat, ami egy nappal az új kormány megalakulása előtt fejeződött be. Hogyan lehetséges, hogy a 2010-es vizsgálat nem tárt fel semmit és az fb-elnöke nem tudott semmi, ha igen, mit tudott erről Bajnai Gordon? - sorolta kérdéseit.

Tállai András azt mondta, a feltett kérdésekre az a vizsgálóbizottság tud majd választ adni, amelyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezett. Közlése szerint azt tudják, hogy a Buda-Cash vezetői, valamint a Bajnai és Gyurcsány kormányok között átjárás volt, amit nem lehet letagadni. Az áprilisi választások ismeretében rendelték el a vizsgálatot, amely páratlanul rövid ideig, alig két hétig tartott. Érdekes, hogy csak apró hiányosságokat állapítottak meg - jegyezte meg, hozzátéve: nem állították meg a brókerház működését. A szálak egyértelműen a volt szocialista kormányhoz és embereihez vezetnek - jelentette ki az államtitkár.