MNB: 6 millió dollár a Golgotáért, különben nincs üzlet

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfeljebb ennyit adna a Munkácsy képért tulajdonosának.


Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: műtárgybecslői véleményekkel alátámasztva és egyéb művészettörténeti véleményekkel megtámogatva tették a 6 millió dolláros ajánlatot a Golgota tulajdonosának, Pákh Imrének. Hozzátette: nagyjából ugyanezért az árért vásárolták meg korábban Kanadából a Munkácsy-trilógia másik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című képet.


„Van egy világpiaci árreferenciánk, amit hajlandóak vagyunk odaadni. Amennyiben a tulajdonos mást gondol a Golgota eladhatóságáról, ha van vevője, akkor az ügylet lebonyolódik. Ha nem, akkor sajnos nem. Az, hogy a kép védett és nem lehet kivinni az országból, az a magyar művészeti hatóság, a Forster Központ kompetenciája, az MNB-nek ebbe nincs beleszólása” – hangsúlyozta az alelnök.

A Golgota tavaly november 20-án hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé, a festmény védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban február 21-ig kell döntést hozni. Pákh Imre, a mű amerikai-magyar tulajdonosa, aki megfellebbezte a védetté nyilvánításról szóló határozatot, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást. A tulajdonos a debreceni Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta.