MLM-es cég demonstrált 8,5 km hosszan Budapesten a békéért

-

HÁTTÉR

800 emberrel egy szalagot feszítettek ki az Istenhegyi úti ukrán és a Bajza utcai orosz nagykövetség között, érintették az Országházat is. Meglepőnek tűnhet egy kozmetikumokkal és étrend-kiegészítőkkel kereskedő hálózattól, de lehet, hogy igazából egy holnapi eseményt beharangozó marketingakcióról van szó.


Az utóbbi napok eseményei alapján sok járókelő azt gondolhatta, megint valami kormány- vagy Uber-ellenes tüntetésbe vagy útlezárásba fut bele, de tévedett. A Forever Living Products Magyarország Kft. (FLP) akciójáról van, amelynek időzítése talán nem véletlen, mert a cég holnap tart nagyszabásúnak ígérkező úgynevezett Sikernapot a Syma Csarnokban.


A cég hivatalos Facebook-oldaláról derül ki, pontosan miért is találták ki a békedemonstrációt.Az amerikai központú FLP talán a világ legnagyobb aloe vera-termesztő, -gyártó és -forgalmazó cége, a Wikipédia szócikke szerint 145 országban van jelen. Multi-level marketing alapon működik, vagyis a vállalattal alvállalkozói szerződésben lévő értékesítők vagy hálózatépítők kereskednek a termékekkel, illetve maguk is fogyasztják azokat.

A cég magyar részlegét korábban, még 2004-ben megbírságolta a Gazdasági Versenyhivatal, mert „termékeinek gyógyhatást tulajdonító tájékoztatást adott az azt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül.” A cég fellebbezett, de 2007-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is megerősítette az elmarasztalást.

2009-ben nem a céget, hanem egyik termékének terjesztőjét bírságolta 13 millióra a GVH, mert valótlanul gyógyhatást tulajdonított az árunak, amelyet ráadásul nem valóságos kedvezménnyel, éveken át akciós áron kínált.

Az alábbi videót egy olvasónk küldte.