Mit tudunk eddig a brüsszeli terrortámadásokról?

Fotó: DPA / Susann Prautsch

-

Például azt, hogy öt elkövető lehetett, hárman közülük halottak, kettő valószínű él, de semmi egyéb információ nincs róluk. Összeszedtünk minden tudnivalót az eseményekről, az elkövetőkről és a háttérről.


A robbantások és az áldozatok

 • Kedd reggel 7:58 körül két robbantás volt Zaventemben, a Brüsszeli Nemzetközi Repülőtéren. A hivatalos közlés szerint 14 halálos áldozata van az öngyilkos merényletnek.
 • 8:30 körül újabb robbantás következett be a brüsszeli Malbeek metróállomáson, az Európai Unió épületeinek közelében. Az áldozatok száma 20.
 • A merényletekben jelenlegi tudásunk szerint 34-en haltak meg, a sérültek száma meghaladja a 300-at. A sérültek közül 150-en most is kórházban vannak, 61 embert az intenzív osztályokon kezelnek.
 • A terrortámadásoknak két magyar sebesültje is volt, egyikük a repülőtéren, másikuk a metrórobbantás során sérült meg. Az egyiknek leszakadt a lépe, a másik medencetörést szenvedett. Állapotuk stabil.A Malbeek metróállomás és az Európa Tanács épülete


A Telegraph összefoglaló összeállítása helyszíni felvételekkel


 • A reptéri merényletet három öngyilkos merénylő követte el: Najim Laachraouri, Ibrahim el-Bakraoui és egy még azonosítatlan személy, aki a feltételezések szerint a merénylet előtt elmenekült. Ő az, aki világos kabátban, kalapban sétált az ipari kamerák tanúsága szerint. A rendőrség nagy erőkkel keresi. Korábban úgy hírlett, hogy ő, az elmenekült férfi volt Najim Laachraoui, de hivatalosan megerősítették, hogy Laachraoui a reptéren felrobbantotta magát.
 • A metróállomáson a robbantást Khalid el-Bakraoui követte el, Ibrahim fivére. Rendőrségi szivárogtatások szerint azonban egy ipari kamera felvételén az látszik, hogy Khalid sem volt egyedül, volt egy társa. Őt is keresik a rendőrök.
 • A merényletekhez kötődik a múlt pénteken, március 18-án Brüsszel Molenbeek kerületében elkapott Salah Abdeslam, aki a tavaly november 13-i párizsi terrorcselekmények óta bujkált.
 • A merényleteket az Iszlám Állam magára vállalta.


Ipari kamerás felvétel a reptéri elkövetőkről. Balról jobbra: Najim Laachraouri, Ibrahim el-Bakraoui és egy ismeretlen, akit még keres a belga rendőrség


Khalid el-Bakraoui, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraouri


Salah Abdeslam


Az el-Bakraoui fívérek: a 27 éves Khalidról egyelőre szinte semmit, testvéréről, a 30 éves Ibrahimról viszont azt tudni, hogy Belgiumban 2010 októberében egy fegyveres rablás miatt már börtönbüntetésre ítélték. Az eset során egy kalasnyikovval egy rendőrt megsebesített menekülés közben. Szerda este a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan azt mondta, hogy 2015 nyarán már elfogták Dél-Törökországban, a szír határnál, majd kitoloncolták, saját kérésére pedig Hollandiába küldték. Nem sokkal később Ibrahim újra feltűnt Törökországban, ahol augusztus 11-én az antalyai repülőtéren elfogták, és augusztus 25-én újra kitoloncolták. A török fél állítása szerint értesítették is a belga hatóságokat, és a törökök arra is figyelmeztették Belgiumot már 2015. július 14-én, hogy egy külföldi terroristáról van szó, ezt azonban nem vették figyelembe a belga hatóságok, és a júliusi kiutasítás után szabadon engedték a férfit. Az továbbra sem tiszta, hogy ha Hollandiába küldték, akkor hogyan került Belgiumba el-Bakraoui, és miért a belga felet értesítették a törökök.


Najim Laachraouri: a marokkói születésű, 24 éves férfi egy brüsszeli katolikus iskolába járt korábban, a robbanószerkezetekről való tudását pedig a szír polgárháborúban szerezte. A belga rendőrség 2014 márciusa óta körözi. Európában Soufiane Kayal álnéven utazott az utóbbi hónapokban. Szíriából visszatérőben járt Budapesten is, ahol menekültnek adta ki magát, majd az információk szerint Salah Abdeslam jött érte autóval, hogy elvigye Brüsszelbe. A magyar–osztrák határon már turistáknak adták magukat ki. Abdeslam elfogása óta a rendőrség fokozott erővel kereste Laachraourit, két korábbi belgiumi lakásában is megtalálta a rendőrség a DNS-mintáit nagyon sok robbanóanyaggal együtt.

Salah Abdeslam: Abdeslam a tavaly novemberi párizsi terrortámadás óta volt szökésben. Párizsban nem hajtotta végre az öngyilkos merényletet. A 27 éves francia férfi Brüsszelben élt. A belga rendőrség múlt pénteken kapta el egy terrorellenes razzia során Molenbeekben, akkor lábon is lőtték. Azóta őrizetben van, a franciák kiadatási kérelmét kezdetben elutasította, most pedig már kész lenne belemenni. A nyomozások alapján a mostani brüsszeli merényletek és a tavaly novemberi párizsi merénylet elkövetői számos szállal kapcsolódnak egymáshoz Abdeslamon keresztül.

Abdeslam maga nem Molenbeekben, hanem Brüsszel egyik északi kerületében, Schaerbeekben bujkált egy apartmanban. A többi elkövető is a környéken húzta meg magát. A rendőröket az elkövetőket a brüsszeli reptérre kivivő taxis vezette el a Rue Max Roos 4. szám alatt található házhoz. Az épület ötödik emeleti egyik lakásában 15 kilogramm (más források szerint 50 kg) bomba előállítására elegendő aceton-peroxidot, szögbombát és az Iszlám Állam zászlaját találták meg, egy kukában pedig Ibrahim el-Bakraoui számítógépét és a gépben egy levelet, amelyben ezt írta: „Nem tudom, mit csináljak, sürgősen tennem kell valamit. Mindenhol keresnek, nem vagyok biztonságban, és ha elkapnak, akkor még a végén egy börtöncellába kerülhetek vele.” A „vele” a rendőrség sejtése szerint Abdeslam, akitől mintha Ibrahim félt volna.Brüsszelben az élet

 • A belga miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.
 • A brüsszeli Zaventem reptér jelenleg is zárva van.
 • A tömegközlekedés néhol még zavartan működik, érezhetően kevesebben merik igénybe venni a buszokat, villamosokat és metrókat. A metrót részlegesen le is zárták.
 • A csütörtöki Belgium–Portugália futballmérkőzést elhalasztották.
 • A belga belügyminiszter felajánlotta lemondását, a kormányfő nem fogadta el.