Mit tud egy 57 ezer forintos levélnehezék?

Fotó: Wikipedia / Heinrich Pniok

-

A Kickstarter új sikersztorija egy ritka fémből készült kocka.


Ha fel kéne sorolni fejből, hogy mit tudnak a volfrámról, mit mondanának? Az már átmenő válasz, hogy eszükbe jut a villanykörte izzószála, a vasbetont is röhögve evő vídiás fúró vagy a versenydarts hegye. Aztán a kémiafakultációsok és a gyakorló anyagmérnökök még biztos mondják, hogy átmenetifém, 74-es a rendszáma, és ami miatt írok róla, hogy óriási a sűrűsége. A másik fontos tulajdonsága, hogy a volfrám ára viszonylag alacsony – erre még visszatérünk –, így akár dizájntárgyakat is lehet belőle csinálni.


Ennél dizájnosabb lesz a papírnehezék


Ez utóbbira csapott le egy Jaime Raijman nevű texasi tervező. Kickstarterkampányt indított egy tökéletesen értelmetlen, ugyanakkor mégis izgalmas dizájntárgy – az egykilós volfrámkocka – létrehozásáért. A Kilo Cube-nak elkeresztelt tárgy valójában apró: minden oldala 3,8 centiméteres. Ha négy kockacukorból összerak egy nagyobb kockát, az is nagyobb lesz.

A méretükhöz képest nehéz tárgyak amúgy is becsapósak. Már az ólom vagy a réz is becsapós, de a volfrám sűrűsége majdnem duplája ezeknek a fémeknek. Meglepő, beszélgetéseket indító tárgyakkal pedig jó rendelkezni, körülbelül ennyi van Raijman kickstarterkampánya mögött: 199 dollárért (57 ezer forint) egy jó trükköt ad a támogatóknak. Aki nem ragaszkodik a kilós kockához, még olcsóbban is megúszhatja. A félhüvelykes (1,27 cm) oldalhosszúságú kockát már 19 dollárért megkaphatjuk, az egyhüvelykes (2,54 cm) pedig 64 dollárba kerül. Utóbbi pedig már 296 grammot nyom, az annyi, mint három tábla csoki.


Mielőtt elkönyvelik a projektet a világ hülyeségének – amiben amúgy igazuk van –, még két számot mondok. A dizájner 5000 dollárt kért a kockagyártás beindítására, ehelyett eddig 140 ezer dollárt kapott. Ez pedig, akárhogy számoljuk, 40 millió forint. Nem rossz pénz a nagyon nehéz semmiért.


Platina-irídium méterrúd: izgalmas tárgy, de majdnem olyan drága, mint az arany


Amúgy arany hamisítására is kiváló

Sűrűségben az arany áll a legközelebb a fémhez, amivel el is jutottunk a volfrám egy sokadik, rendkívül jövedelmező, ám ugyanennyire törvénysértő felhasználásához: remekül lehet vele aranyat hamisítani. A színarany kilója most 37 ezer dollár körül mozog, a volfrámé 33 dollár körül. Az eljárás a következő: egy aranytégla minél nagyobb százalékát volfrámmal töltik fel, eladják aranyárban. Amíg valaki bele nem fúr a téglába – a röntgensugarakat pazarul elnyeli az arany –, addig nem bukik le a hamisító.

Mi jöhet még szóba?

A nagyon nehéz, ellenben kis tárgyak nem először keltik fel a netezők érdeklődését. 2014-én a Metafilter közösségi hírmegosztón ment hosszú beszélgetés arról, hogy mi az a nagy sűrűségű anyag, amit a legolcsóbban lehet beszerezni. Az indoklás már ekkor sem volt túl bonyolult: menő.

Abban a beszélgetők is egyetértettek, hogy a gazdaságos megoldás a volfrámkocka. Ha viszont az ember hajlandó pénzt szánni az értelmetlen feladatra, vannak jobb megoldások is.


Ozmium: a legsűrűbb elérhető elem, nem is nagyon kapható


Az irídiumnak 580 dollárba kerül 1 troy unciája. A kizárólag nemesfémekre használt angolszász mértékegység 31,1 grammnak felel meg. Azaz egy kiló irídiumért durván 5,3 millió forintot kellene fizetnünk. Hobbinak drága, és az irídium árának mozgását nézve legalább befektetésnek sem az igazi. Ráadásul az irídiumot mindenki hallotta már, ha máshol nem, az orvosi célra használt platina-irídium ötvözet kifejezésben.

Van még egy elem, az ozmium, amely egy leheletnyivel nagyobb sűrűségű, mint az irídium, de a többi anyag árának megállapítására használt oldalon ennek nyomát sem találtuk. Gyanús, az aranyat helyettesítő befektetési módokat ajánló oldalakon troy unciánként ezer dollár körüli összeg szerepel a ritka fém mellett. És akkor persze még a megmunkálásról és az egykilós kocka kialakításának áráról még nem is beszéltünk.