Mit tud egy 187 milliós Citroen?

Forrás: Wikipedia

-

Az aukciós házak komolyan veszik magukat, ezért nem tudjuk, hogy a rekordáron eladott Citroen Traction cabriolet eladója dohányzott-e. Az viszont biztos, hogy első tulajdonos volt, ötven év után adta el kocsiját.


A francia gyűjtő által megvásárolt autómatuzsálem egyike a három eredeti Citroen Traction 15/6 típusú kabriónak, amelyeket 1939-ben gyártottak a Michelin-család részére. A rendelés ugyan még a világháború kitörése előtt futott be a Citroenhez, ám az autók közül csak egyet sikerült teljesíteni az utolsó békeévben. A másik két, 1939-ben legyártott karosszériába csak 1946-ban szerelték bele az akkori legmodernebb Citroen-motort.


Ez a Citroen került kalapács alá


A háború után a kocsi egy autókereskedő tulajdonába került, több tulajdonosa nem is volt. Az árverés katalógusa azt is elárulta, hogy nem volt vitrinben tartott, portól is óvott kocsi, bátran járt vele a gazdája.


Ez már egy másik, dögösebb Traction cabriolet


Mi a nagy szám?

A Traction Avant gengszterlimuzint 1934 és 1957 között gyártotta a Citroen. És nem úgy, hogy kétévente áttervezték a kocsit. Kis fennakadással - ez volt a második világháború - de lényegében ugyanazt a néhány típusú autót gyártották végig. Volt benne elég mérnöki innováció, hogy a piacon maradjon.

A Traction Avant volt a tesztautó, amiben a gyár következő legendás modelljének, a DS-nek a hidraulikusan vezérelt felfüggesztését kikísérletezték.


Ezt látni egy Traction Avant anyósüléséről