Mit szólna ehhez Petri György?

-

Szerdán indul a Margó Irodalmi Fesztivál, amelynek keretében a hét végéig megtudhatjuk, hogy miként szólnak Dragomán György még meg sem jelent zenenovellái, és, hogy milyen autóra futotta Grecsó Krisztiánnak az Aegon-díjból.


Egy nappal korábban kezdődik, és egy nappal hamarabb is fejeződik be a Margó Fesztivál, mint a 86. Ünnepi könyvhét. A sűrű dedikálásokkal és író-olvasó találkozókkal teli könyvhét afféle kiegészítéseként is felfogható az egyelőre még mindig csak a fővárosban működő Margó.


Hogy a fesztivál keretén belül mi hol lesz, azt egyrészt meg tudjuk nézni egy telefonra letölthető applikáció segítségével, vagy az online elérhető, részletes programkatalógusban. Mi most csak néhány eseményt emelünk ki a felhozatalból.


Péterfy Gergely Fotó: Valuska Gábor


Idén tízéves az Aegon Művészeti díj, ezért a Sántakutya – Igazmondó monológok program vendégei ezúttal Aegon-díjas írók lesznek. Barnás Ferenc, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Spiró György és Péterfy Gergely egyenként 15-15 percet kapnak arra, hogy kötetlen formában az életükről, magukról meséljenek (június 4. 18:00).


Ehhez az eseményhez külön programként kapcsolódik tíz portréfilm levetítése is, amelyekből kiderül például, hogy Grecsó Krisztián autót vett a 2012-ben kapott díjért járó pénzjutalomból; hogy Térey János nem szeretné, ha szobrot állítanának neki; hogy Csaplár egy jól bejáratott kiskocsmában gyűjti be a sztorijait (a vetítés június 3-án, 18:30-kor lesz).

Péterfy Gergellyel egyébként lesz egy különálló est is: az idei Aegon-díjat elnyert, a szabadkőműves Kazinczyról szóló regényéről, a Kitömött barbárról Winkler Nóra beszélget az íróval (június 5. 18:30).


A portréfilmek mellett Valuska Gábor fotói is kihagyhatatlanok, ha bepillantást akarunk nyerni magyar íróink magánéletébe. A Boldog családok mind hasonlóak egymáshoz című, június 2-án nyílt kiállítás keretében megtudhatjuk, hogy milyen Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Dragomán György és felesége, Szabó T. Anna, Esterházy Péter, valamint Kemény István nappalija vagy konyhája. Az írókhoz bejáratos fotóművész képei bemutatják azt is, hogy ki kitől örökölte írói vénáját: Valuska híres emberek híres rokonait is fotózta.


Dragomán György Fotó: Valuska Gábor


Dragomán György élete első, még meg nem jelent novelláskötetéből fog felolvasni. Dragomán „zenenovellái” izgalmas vállalkozásnak ígérkeznek, hiszen az író pont a szöges ellentétét csinálja egy vers megzenésítésének: a zenéknek ad prózai formát. Plázában felcsendülő koreai csajpopslágernek vagy egy édesanya otthon dúdolgatott sanzonjainak. A kötet majd csak októberben jelenik meg, és a Margó Cry Me a River programja lesz az első alkalom arra, hogy ízelítőt kapjunk a novellákból. Az eseményen valódi zene is lesz, Hó Márton és zenekara lép majd fel (június 6. 18:00).


Térey János Fotó: Valuska Gábor


Térey János következő, szintén ősszel megjelenő könyvéből is kapunk ízelítőt. A legkisebb jégkorszak izlandi vulkánok egyidejű kitörésének és Európa elsötétülő egének víziója, amelyben a szerző korábbi műveinek főszereplői (Asztalizene, Protokoll) mellékszereplőként tűnnek fel. Térey vasárnap (június 7.) fog felolvasni, délután öt órakor.


Egészen nagyszabású összművészeti – zenés, slammelős, költői – eseményre számíthatunk a 15 éve elhunyt Petri György verseinek továbbgondolása, újraértelmezése kapcsán. „A vers vagyok” – Kedvencek temetője: Petri György című péntek esti előadás fellépői között lesz Erdős Virág, Kemény István, Kukorelly Endre, Závada Péter és Simon Márton is, a zenét a Bob és Bobék Orchestra keveri majd a költemények alá.


Bodor Ádám Fotó: Valuska Gábor


A ritkán szereplő Bodor Ádám a valósággal keveredő, képzelt világának helyszíneiről fog mesélni. Regényeinek színterei, Sinistra, Dobrin és Verhovina az ő szájából hallva talán még valóságosabbnak tűnnek majd, mint könyveiben. Június 7-én este hat órakor a Bodor körzetben Szegő János beszélget vele.


Nem utolsósorban ajánljuk a fesztivál külföldi vendégeit is. A Lengyel Intézettel együttműködve a Margó szervezői a lengyel riportirodalom fiatal tehetségeit hívták meg Magyarországra. A Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Bartosz Wieliński, Grzegorz Szymanik és Lidia Ostałowska élvonalbeli írók. Június 3-án és 5-én este hat órakor beszélnek majd arról, milyen a kíméletlen, kritikus, mégis humoros „tényirodalom”.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!