Mit kell tudni a magyar válogatott Eb-ellenfeleiről?

-

A megfiatalított portugál, a meglepetésekre képes izlandi és a kiegyensúlyozott osztrák válogatott vár a magyarra a jövő nyári foci-Eb-n. Mit tudnak a leendő ellenfelek?


A párizsi sorsoláson Portugália, Ausztria és Izland került a magyar fociválogatott mellé a jövő nyári Európa-bajnokság F csoportjába. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ugyan fél az északi csapatoktól, de elmondjuk, miért téved. Elemzés az ellenfelekről.


Portugália

Cristiano Ronaldóék a hetedik Európa-bajnokságukon vehetnek részt jövő nyáron. A csapat Franciaországba vezető útja nem volt túlságosan nehéz, az ötcsapatos I csoportban az albánok és a szerbek adták a műsort, miközben a portugálok kiegyensúlyozott produkcióval szép csendben megnyerték a csoportot Albánia, Dánia, Szerbia és Örményország előtt, hét ponttal megelőzve a második helyen végző csapatot. Nyolc meccsükből hetet megnyertek, csak az első meccsükön kaptak ki: Albániától 1-0-ra, méghozzá otthon. Fernando Santos szövetségi kapitány tanítványai a nyolc mérkőzésen mindössze 11 gólt rúgtak és ötöt kaptak, a házi gólkirály pedig ki más lenne, mint Cristiano Ronaldo (öt találattal).

Portugália azonban nem csak Ronaldo miatt különleges ellenfél. Ha a Real Madrid klasszisához fel tudnak nőni a többiek, nagy dolgokra lehetnek képesek, például a legutóbbi Eb-n ők szorongatták meg a legkeményebben a későbbi győztes spanyolokat: csak büntetőkkel kaptak ki az elődöntőben. Ugyanakkor Jonathan Wilson, a Futballforradalmak című könyv szerzője szerint az alapvetően labilis csapat még nem lett kiegyensúlyozottabb Santos kezei alatt sem, aminek az is lehet az oka, hogy fiatalokat épített be a csapatba. Ronaldo erről azt mondta: „még két-három Ronaldóval igazán jók lennénk”.Ha nem is több Ronaldója, de más posztokon más klasszisai vannak a portugáloknak: a védelemben a Real Madrid középső védője, Pepe takarít – alig várjuk már a Pepe–Böde-párharcot! –, míg Tiago az Atlético Madridban, Diego Simeone edző keze alatt szokta meg a kőkemény melót. A többiek talán nem világsztárok, de a kezdőcsapat bármely tagja topligás szintű játékos, és csak azért nem megy hanyatt-homlok Európába, mert a Portóval és a Benficával is szerepelhet sikeresen a BL-ben vagy az EL-ben.


CR7: áldás vagy átok?

Ronaldo személye egyszerre áldás és átok is a csapatnak. Áldás, hiszen ő tényleg akkora és olyan klasszis, aki bármilyen mérkőzést el tud dönteni egyetlen megmozdulással. És miután a pályán rendszerint hiperaktív, nincs olyan, hogy egyetlen megmozdulás – ő állandóan játékban van, szervez, vállalkozik, és a sok próbálkozásból rendre kisül valami. Pláne, ha teret kap, felgyorsul és tud cselezni, akkor alig-alig lehet szabályosan megállítani.

De miért lenne átok? Mert CR hírneve, nimbusza és gigantikus egója gyakorta elhomályosítja, sőt megbénítja a csapatot. Tudat alatti kényszerből is hajlamosak mindent rá játszani, és mindig tőle várni a megoldást, akkor is, ha bőven van még olyan játékos a csapatban, aki képes gólt szerezni, meccset eldönteni.


Portugália ezenkívül azért is különleges, mert a 2018-as focivébé selejtezőiben is egy csoportban lesz velük a magyar válogatott. Jelenleg hetedik a FIFA-világranglistán a csapat, viszont 2014 tavaszán még a harmadik helyen állt. Az Euro 2016 F csoportjában egyértelműen Portugália a favorit.


Ausztria

Ausztriára sokan elsőre legyintenének, de nem véletlenül kerültek a második kalapba a sorsoláskor. A G csoportból úgy jutottak tovább csoportelsőként, hogy egyszer sem kaptak ki, sőt, tíz meccsükből kilencet megnyertek, csupán öt gólt kaptak, viszont lőttek 22-t. Pedig nem volt könnyű csoportjuk, hiszen Oroszországon kívül az Ibrahimoviccsal felálló Svédország és Montenegró is az ellenfelek között volt, végül nagy fölénnyel, nyolc pont előnnyel végeztek az élen az oroszok előtt.

A mostani csapatban már stabil kezdőnek számít több olyan fiatal, akikkel a 2007-es U20-as vébén negyedik lett Ausztria: Sebastian Prödl, Markus Suttner, Martin Harnik, Veli Kavlak, Erwin Hoffer, Zlatko Junuzović és Rubin Okotie.

Király Gábor számára rendkívül érdekes lehet az osztrákok elleni nyitómeccsünk, hiszen 1998 márciusában az osztrákok ellen mutatkozott be a válogatottban. Kivédte Toni Polster büntetőjét, a magyar csapat pedig 3-2-re győzött. Akkor ezt az interjút adta a meccs után:Eddig az osztrákokkal játszottuk a legtöbb meccset, 136-ot, először 1902-ben 5:0-ra kikaptunk, de azóta a mérlegünk: 66 győzelem, 30 döntetlen, 40 vereség. Utoljára azonban közel tíz éve játszott egymással a két csapat, akkor Grazban felkészülési meccsen 2-1-re nyertünk.

A világranglista tizedik helyezettjének legnagyobb sztárja a Bayern München alapembere, David Alaba.


Izland

A selejtezősorozat talán legnagyobb meglepetését szállította a svéd Lars Lagerbäck irányította válogatott, amely első világversenyén vehet részt jövőre Franciaországban. A csapat a bivalyerős A csoportból jutott tovább, ahol csak Csehország előzte meg őket, viszont Törökország és az oda-vissza legyőzött Hollandia is a hátukat nézte, nem beszélve Kazahsztánról és Lettországról. Tíz meccsen 17-6-os gólkülönbséget hoztak össze, a csapat legeredményesebb gólszerzője Gylfi Sigurdsson volt hat találattal.

Az izlandiak villámrajtot vettek a selejtezőben, első hét meccsükből hatot megnyertek, méghozzá a csoport nagyágyúi ellen. A hollandokat kétszer (2-0, 1-0), a törököket és a cseheket egyszer-egyszer (2-0, 2-1). A hetedik csoportmeccsen már egy Kazahsztán elleni 0-0 is elég volt az örömittas északiaknak, hogy ünnepelhessenek. Azon a hét meccsen, ami igazán fontos volt, csak három gólt kaptak, azaz rendkívül masszívan védekeztek, cserébe ijesztően gyorsan és kombinatívan támadtak. A játékukban szinte már nyoma sincs a felívelgetős brit stílusnak, sokat passzolnak, nagyon labdabiztosak, és elképesztően magabiztosak, amire most már minden okuk meg is van.


Az F csoport


Jó játékosai vannak, de nagy sztárja nincs az izlandi válogatottnak. A selejtezők legeredményesebbje a Swansea középpályása, Gylfi Sigurdsson volt 6 találattal. A válogatott alapkeretében rajta kívül nincs is más Premier League-játékos, a többség, nem meglepő módon, a skandináv bajnokságok valamelyikében, Dániában, Norvégiában vagy Svédországban játszik. Így már bőven van a keretben nemzetközi tapasztalat is, pláne úgy, hogy Kari Arnasson (Malmö) és Alfred Finnbogasson (Olimpiakosz) a BL-ben, Ragnar Sigurdsson (Krasznodar), Birkir Bjarnson (Basel) az El-ben játszhat rendszeresen.

Babonának ugyanakkor remek lehet a magyar válogatott számára. Dárdai és Storck csapata ugyanis összesen három ellenfelet győzött le az Eb-re vezető úton: a Feröer-szigeteket, Finnországot és Norvégiát, ráadásul mindet oda-vissza, miközben a többi hat meccsből (Görögország, Észak-Írország, Románia) egyet sem tudott behúzni. A magyar válogatott tehát északi specialista, és ha virtusból odapörököl a sógoroknak is a nyáron, akkor legközelebb már a nyolcaddöntős ellenfelet elemezzük majd.


Az F csoport programja:

1. forduló, 2016. június 14., kedd:
Ausztria–MAGYARORSZÁG, Bordeaux 18.00
Portugália–Izland, St. Étienne 21.00


2. forduló, 2016. június 18., szombat:
Izland–MAGYARORSZÁG, Marseille 18.00
Portugália–Ausztria, Párizs (Parc des Princes) 21.00

3. (utolsó) forduló, 2016. június 22., szerda:
MAGYARORSZÁG–Portugália, Lyon 18.00
Izland–Ausztria, Párizs (Stade de France) 18.00


Dióhéjban

Portugália
FIFA-ranglistás helyezése: 7.
Eb-részvételek: 6
Eddigi legjobb Eb-szereplése: 2. hely (2004, a döntőben Görögországtól kaptak ki 1-0-ra, Lisszabonban)
Legnagyobb sztárjuk: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 123 válogatott mérkőzés/55 gól
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Ausztria
FIFA-ranglista helyzése: 10.
Eb-részvétel: 1
Eddigi Eb-szereplése: csoportkör (2008-ban, rendezőként)
Legnagyobb sztárjuk: David Alaba (Bayern München), 42/11
Szövetségi kapitány: Marcel Koller

Magyarország
FIFA-ranglista helyezése: 20.
Eb-részvétel: 2
Eddigi Eb-szereplése: 3. hely (1964), 4. hely (1972)
Legnagyobb sztár: Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), 75/17
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Izland
FIFA-ranglista helyezése: 36.
Eb-részvétel: újonc
Legnagyobb sztárjuk: Gylfi Sigurdsson (Swansea), 35/12
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd)


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!