Mit jelentenek Budapestnek a fürdők?

Somogyi Dorottya

Budapest 81 éve fürdőváros, 9 gyógyfürdője közül 7 műemlék, ahogy két strandja is, de például a Corinthia Royal Spa szintén 1888-ban épült. A fürdők egyszerre látványosságok, az egészségturizmus remélt célpontjai és hagyományos kikapcsolódási helyszínek, gyakran a társasági élet középpontjai. Megmaradt-e a fürdőkultúra a fővárosban, vagy tényleg úgy vonzzák a turistákat, ahogy azt sokan hiszik vagy remélik?


A nagyszüleim évtizedeken át minden héten kétszer úszni jártak „a” Lukácsba, nagyanyám a hideg, nagyapám a meleg medencében tempózott, azaz épp fordítva, mint ahogy annak idején használták őket, amikor a meleg még a nők, a hideg pedig a férfiak medencéje volt. Mindez olyan természetesen hatott, hogy észre sem vették, hogy történelmi, hogy gyógyfürdő, vagy hogy az ivókút mindenféle bajra jó vizet ad.

Budapest fürdőváros – ezt mindenki tudja, hallotta, ahogy azt is, hogy több tucat termálvizes és ásványvizes forrása van, sőt 400 keserűvizes is. Ezért a fürdők nemcsak uszodák vagy strandok, hanem kezelőhelyek is, ahol a kúrát legalább részben téríti a társadalombiztosítás.

Néhány fürdő nevezetesség, előkelő helyezéssel különböző rangsorokban. A Rudas török kori medencéje például negyedik lett a thrillist.com amerikai internetes portálnak a világ 11 legszebb medencéjét felsoroló listáján, a Gellért a CCN és a spanyol elEconomista, a Palatinus a Guardian, a Széchenyi pedig a BuzzFeed és a Spiegel online válogatásában került a világ legjobbjai közé.

A fürdőkultúrát és a gyógyturizmust évtizedek óta turisztikai kitörési pontként tartják számon, de közben a fürdők mellé, legalábbis az egészségturizmusban felzárkózott a wellness, és a fürdő kifejezést egyre gyakrabban felváltja a “spa”, mint a vízzel kapcsolatos szépészeti és gyógymódok gyűjtőfogalma.

A kérdés, hogy mennyire alapoznak, alapozhatnak ma a budapesti fürdők a turistákra, a gyógyulni vágyókra, vagy inkább fordítva: megmaradtak a budapesti élet részeként.


Mit jelentenek Budapestnek a fürdők?


Turistalátványosság
Budapesti életforma

SZAVAZAT UTÁN