Mit gondol egy külföldi a feleségük elől bujkáló barcikai férfiakról?

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem

-

Akit érdekel, hogy egy Fülöp-szigeteki fiatal hogyan ábrázolja a kazincbarcikai férfiakat, akik feleségeik elől garázsokba vonulnak társasági életet élni, vagy hogy miként látja egy ecuadori lány egy vidéki magyar lány esélyeit a kitörésre, az május 5-én, kedden este 7-re menjen az Uránia moziba, ahol hét izgalmasnak tűnő rövid dokumentumfilmet mutatnak be.


A vetítésen a DocNomads nevű művészeti képzés diákjainak munkáit lehet majd látni – ez egy nemzetközi dokumentumfilmes mesterképzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelynek keretében minden diák eltölt fél évet Budapesten, Lisszabonban és Brüsszelben is. A képzést a neves dokumentumfilmes, Almási Tamás vezeti.

A program:

Red White Green – A libanoni Tarek Raffoul Budapesten forgatott filmje Annát, az idős anyát mutatja be, aki életét Down-kóros fia gondozásának szentelte. De ki fogja a fia gondját viselni, ha Anna már nem él?

Path - Az ecuadori Diana Pacheco Lagutienko filmjéből egy magyar, vidéki családot ismerünk meg, amelyben a középiskolás lánynak, úgy tűnik, előre megszabott útja van az életben, ám ő mintha már egy másik világhoz tartozna.


Path


Songs About Home (Dalok otthonról) – Zurbó Dorottya Belgiumban készült filmje egy nepáli nő életét követi nyomon.

Garázs Inventory – A Fülöp-szigeteki Alyx Ayn Arumpac kazincbarcikai férfiakról forgatott, akik szabadidejüket garázsaikban töltik, ahol háborítatlanul tudnak hobbijukkal foglalkozni, vagy éppen iszogatni a barátaikkal.

Super 98 – A holland Rommert Schrijver Budapesten készült filmjéből Gergelyt, az átlagosnak tűnő benzinkutast ismerjük meg, aki azonban átlagosnak nem nevezhető álmokat és ambíciókat dédelget.


Super 98


A Passagem – A bangladesi Muhammad Rahman Shohel filmje két idős, portugál pásztornőt mutat be, akik az Isten háta mögött élik kemény életüket.

The Doctor Leaves the Last – az ukrán Svitlana Shymko filmje egy ukrán doktornőről szól, aki a forradalom alatt önkéntesként dolgozott a Majdanon, majd a háború kitörése után ismét a frontvonalra megy.


A filmeket eredeti vagy angol nyelven, angol felirattal vetítik május 5-én, kedden 19 órától. A vetítést M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora nyitja meg, a DocNomads-programot Beke Márton ismerteti, élményeiről beszámol Diana Pacheco és Svitlana Shymko. Jegyvásárlás az Uránia pénztárában.