Mit egyek, hogy jó legyek?

-

Aki kicsit is jártas a profi sport világában, pontosan tudja, hogy a táplálkozásnak milyen fontos szerepe van a sportolók életében. Kering az interneten egy-két történet arról, kik milyen diétát követnek azért, hogy mindig csúcsformában tudjanak lenni. Kyle Lowry lefogyott, Tom Brady alig eszik valamit.


Az NBA-ben az utóbbi időben divatos a nyári szünetben kilóktól megszabadulni, és nem azért, hogy jobban nézzenek ki a játékosok, hanem hogy ebből a pályán profitáljanak. Többek között LeBron James, Kyle Lowry és Carmelo Anthony ment át az utóbbi időben jelentős változáson. A legszembetűnőbb Lowry átalakulása volt, aki korábban husinak tűnt a pályán, majd 2015 nyarán ledobott 7 kilót.Azt nem tudjuk, ennek köszönhető-e, hogy élete legjobb pontátlagával zárta a 2015/16-os szezont, a rájátszásban is hasznosabb volt, és a keleti főcsoportdöntőig masírozott a Raptorsszal. Mindenesetre azt nyilatkozta, a 2015-ös rájátszásbeli betlije motiválta.Az NFL leghíresebb diétázója Tom Brady, aki 200 dollárra becsüli saját diétás tanácsait és szakácskönyvét. Íme a kiadvány, akinek van erre 56 ezer Ft-ja.

De várjunk csak! Elfogyott. Miért? Azért, mert az eredmények Bradyt igazolják, négyszer nyert Super Bowlt (legutóbb 2015-ben), 38 éves kora ellenére kiváló formában van, és a felesége a világhírű brazil szupermodell, Gisele Bündchen, aki 35 évesen, két gyermek után is bombázó. És igen, ő is ugyanúgy étkezik, mint férje, ami szintén arról árulkodik, hogy működik a dolog.A sztárpár igazi példakép sokak számára, így nem meglepő, hogy elkapkodták a kiadványt, bár az igazsághoz hozzátartozik, többen és több helyen kritizálták a diétát és a recepteket mindenféle tudományos magyarázatokra hivatkozva. Mert a séfjük elmondta, mit esznek: 80 százalékban csak zöldségeket, quinoát (ez egy dél-amerikai gabonaféle), kölest és barna rizst, a maradék 20 százalék a hús, főleg kacsa, biosteak, csirke és lazac. Szóval a recepteket is ezek az összetevők alkotják főleg.


Egy Brady-féle recept


De vajon egy átlagember számára egészséges-e, ha ilyen diétákat követ? A TV Paprikáról jól ismert mesterszakács, Bede Róbert a péntek este a Sport1-en 18:30-kor kezdődő Trash Talkban a sporttáplálkozásról is fog beszélni. Elmondja a különböző diéták pozitív és negatív oldalát, kísérőnek pedig skandináv lazaclevest és sertésszüzes clubszendvicset kínál a szakértőknek, akikkel együtt készíti majd el a finom falatokat élő adásban. A TV Paprika díszletében forog a műsor, amelynek házigazdája, Szaniszló Csaba a Kangyal Balázs–Kovács Sándor–Tőrös Balázs-szakértőhármast látja vendégül. A konkrét diéta mellett megtudjuk, melyik amerikai sportolók szeretnek főzni, és hogy min múlik, hogy valaki elhízik visszavonulása után, vagy ugyanolyan formában marad, mint addig. Mindezek mellett természetesen szó lesz az NHL-döntő első két meccséről és az NBA fináléjának első meccséről is.